Meny

French tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland

Joshua French er tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland. Arkivfoto fra 2010: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Joshua French som sitter fengslet i Kongo, er tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland, opplyser Frenchs mor.

– I dag tok militæret ut tiltale mot Joshua. Han er siktet for å ha drept sin gode venn Tjostolv Moland. Joshua ble avhørt på nytt den 13. november, men det var ikke noen nye spørsmål, skriver Joshua Frenchs mor Kari Hilde French på sin blogg mandag kveld.

Moland og French ble pågrepet i Kongo i mai 2009 etter at sjåføren deres ble funnet drept. Nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.

Begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, men Moland ble dømt for selve drapet.

Les også: French må til nye avhør om Molands død

Uforstående

Kongolesisk politi har tidligere konkludert med at Tjostolv Moland tok sitt eget liv på fengselscellen 18. august i år.

Dødsfallet ble også etterforsket av Kripos, som konkluderte med at Moland ikke ble utsatt for noe kriminelt.

Utenriksdepartementet stiller seg uforstående til utviklingen i saken.

– Etter invitasjon fra kongolesiske myndigheter deltok Kripos i etterforskning og obduksjon etter Molands dødsfall. Dette nære samarbeidet ledet til en felles konklusjon om at det ikke var gjort funn som skulle tilsi at det var grunnlag for noen mistanke om kriminelle forhold knyttet til Molands død. På dette grunnlag stiller vi oss uforstående til at French nå er tiltalt for drap, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen til VG.

Spesialutsending

UD har sendt en spesialutsending til Kongo for å bistå French, opplyser Michelsen.

– Det er en svært alvorlig situasjon, og vi har derfor allerede sendt en spesialutsending. Han vil nå følge opp disse opplysningene overfor kongolesiske myndigheter, sier Michelsen.

De to nordmennene valgte i 2010 å ikke anke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge. I desember 2011 ble de overført fra fengsel i Kisangani til hovedstaden Kinshasa.

Joshua French har både norsk og britisk statsborgerskap, og i november møtte utenriksminister Børge Brende (H) sin britiske kollega William Hague i London for å drøfte situasjonen til French. Brende sa den gang at han om nødvendig ville reise til Kongo for å bidra til å løse saken, melder TV 2.

Bekymret

Norske og britiske myndigheter er sammen med Frenchs mor bekymret for 31-åringens helsetilstand. Kari Hilde French hevdet før helgen at sønnen er blitt syk, men at han ikke får legehjelp i fengselet i Kongo.

«Etter at Joshua ble flyttet på en timannscelle, har han hanglet en del med mageproblemer, øreverk og så videre. Denne siste uken har han følt seg nokså dårlig, og det jobbes med å få medisinsk hjelp til ham. Det er ikke lett. Det militære og fengselsledelsen lager mange hindringer med sine prosedyrer. Forhåpentligvis får den britiske ambassaden inn en lege i dag. Men de venter visstnok fremdeles på en tillatelse fra et eller annet sted», skrev hun på sin blogg fredag forrige uke.

Hun forteller mandag at sønnen ennå ikke har fått legetilsyn.

NTB har ikke lykkes å få en kommentar fra Joshua Frenchs advokat Hans Marius Graasvold.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus