Spent i Kiev etter aksjon mot opposisjonen

Ukrainsk politi jaget demonstranter fra regjeringskvartalet i Kiev, mens protestene fortsatte på Uavhengighetsplassen. Samtidig ble det gjennomført en razzia mot opposisjonens hovedkontor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Kiev gikk til aksjon flere steder, men det var mandag kveld ikke meldt om sammenstøt i forbindelse med aksjonene.

Utenfor regjeringens hovedkvarter ble demonstrantene tvunget vekk av spesialstyrker. Politiet begynte dessuten å rive ned barrikader som opposisjonelle hadde satt opp der.

– De jagde oss vekk fra en av gatene, men nå er vi tilbake igjen, sa studenten Andrew Demtjysjyk til nyhetsbyrået TT mandag kveld.

Opposisjonelle parlamentarikere oppfordret demonstrantene til å bevege seg vekk fra regjeringskvartalet og heller trekke mot Uavhengighetsplassen, der demonstrantene har slått leir.

Les også: Håper å samle 1 million demonstranter i Kiev

Tidligere på dagen ble det meldt at politiet hadde troppet opp ved den snødekte plassen i sentrum av Kiev.

– Slo inn dører

Mandag ettermiddag ble det også meldt at kontorene til den fengslede politikeren Julia Timosjenkos parti Batkivsjtsjyna fikk uønsket besøk. Ifølge partimedlemmer slo væpnede politifolk inn dørene og tok med seg en dataserver. Øyenvitner fortalte at maskerte menn hadde har gått inn i bygningen.

Politiet i Kiev avviste at det var de som gjennomførte aksjonen, og senere meldte avisen Ukrainska Pravda at det var den statlige sikkerhetstjenesten SBU som sto bak.

Les også: Ukrainsk politi til aksjon mot demonstranter

Ifølge innenriksdepartementet ble operasjonen gjennomført som følge av en rettslig kjennelse.

Kamp om rådhus

Demonstranter som siden 1. desember har holdt til inne i Kievs rådhus, forberedte seg også på en politiaksjon. Alle som ikke direkte deltar i «forsvaret» av bygningen, har fått beskjed om å dra, opplyste Kateryna Kruk, en av demonstrantene.

Myndighetene har oppfordret demonstrantene til å fjerne seg fra offentlige bygninger, med en advarsel om at de som ikke lystrer, vil blir straffeforfulgt.

Politiets aksjoner ble igangsatt bare noen timer etter at det ble varslet at landets president Viktor Janukovitsj og opposisjonsleder Vitalij Klitsjko skal møtes. Det er imidlertid ikke sagt noe om når møtet skal finne sted. Men tirsdag skal Janukovitsj etter planen møte tre av landets tidligere presidenter: Leonid Kravtsjuk, Leonid Kutsjma og Viktor Jusjtsjenko.

Se video fra Kiev

– Avstå fra vold

Meldingene om politiets aksjoner i Kiev, bekymrer utenriksminister Børge Brende (H). Han møtte demonstrantene før helgen.

– Det er helt avgjørende at alle parter avstår fra bruk av vold, og det påhviler nå presidenten et stort ansvar når det gjelder å holde politiet unna demonstrantene, sier Brende til NTB.

Også amerikanske myndigheter har gitt uttrykk for uro. Vold har ingen plass i et demokratisk samfunn, var beskjeden fra USAs visepresident Joe Biden, som snakket med Ukrainas president på telefon mandag.

– Visepresidenten understreket at USA støtter Ukrainas ønske om europeisk tilknytning, het det i en uttalelse etter telefonsamtalen.

Nei til samarbeid

De to siste ukene har hundretusenvis av ukrainere som ønsker nærmere tilknytning til Europa, demonstrert mot at Janukovitsj takket nei til en samarbeidsavtale med EU og i stedet forsterket det gamle og allerede tette samarbeidet med Russland.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton reiser tirsdag til Ukraina. Det er ventet at hun skal møte representanter for både regjeringen og opposisjonen under det to dager lange besøket.

Personvernpolicy