Verdens ledere strømmer til Sør-Afrika for å hylle og minnes Mandela

USAs president Barack Obama og hans kone Michelle Obama går om bord i flyet for å reise til Sør-Afrika. Foto: Reuters / NTB scanpix.
USAs president Barack Obama og hans kone Michelle Obama går om bord i flyet for å reise til Sør-Afrika. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Farvel Tata Madiba, lyder teksten på et av bannerne som pryder innkjøringsveiene til Johannesburg. USAs president Barack Obama er blant dem som er på vei til byen for å takke sitt forbilde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi visste at det kom til å skje, men det gjør likevel vondt, sier passkontrolløren på Oliver Tambo-flyplassen som stempler oss inn i landet. Tambo, som ledet ANC fra eksil i årene Nelson Mandela satt fengslet, fikk aldri oppleve et fritt Sør-Afrika. Han døde i 1993.

Mandela fikk derimot fem år som president, før han insisterte på å overlate posten til en etterfølger. Han fikk leve 14 år til, før han gikk bort torsdag, 95 år gammel.

Nå er Sør-Afrika midt i en ti dager lang sørgeperiode for den svært avholdte lederen.

Les også: Heftig Mandela-debatt på Stortinget

Hylles i Soweto

Det regnvåte fortauet utenfor Mandelas hjem i Johannesburg var fylt av blomster mandag kveld, og en jevn strøm av besøkende kom for å minnes og be en stille bønn for mannen som forandret livenes deres.

Tirsdag hyller over 90 ledere fra hele verden Mandela mannen, som for evig og alltid vil bli stående som et symbol på fred og forsoning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På et stadion i Soweto, som ble rustet opp til fotball-VM for tre år siden, slutter de seg til rundt 80.000 sørafrikanere for å ta farvel.

President Barack Obama og hans cubanske kollega Raul Castro skal holde tale, det samme skal FNs generalsekretær Ban Ki-moon, Sør-Afrikas president Jacob Zuma og fire av Mandelas 18 barnebarn.

Stjerner som Bono og Peter Gabriel vil også være på plass, men det er ikke kjent om de skal opptre.

Les også: Flere enn 90 ledere skal minnes Nelson Mandela

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra Norge kommer blant andre kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg, fra Sverige stiller kronprinsesse Victoria og statsminister Fredrik Reinfeldt, fra Danmark kommer kronprins Frederik og statsminister Helle Thorning-Schmidt og fra Finland stiller president Sauli Niinistö.

Kamp mot aids

Mandela tilbrakte 27 år i fengsel før han ble satt fri og deretter ble president. De siste årene før sin død var han svekket av sykdom, men han var svært aktiv de første årene av sin pensjonisttilværelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandelas engasjement i kampen mot aids var dypt og personlig, noe som blant annet skyldtes tapet av sønnen Makgatho, som døde av sykdommen i 2005.

Ingen andre land i verden har flere hivpositive enn Sør-Afrika, der 6,1 millioner – rundt 18 prosent av den voksne befolkningen – nå er smittet.

– Gi barna kjærlighet, fred og latter, ikke aids, lød den aldrende statsmannens budskap.

Et budskap som er like viktig i dag, i et land der over 400.000 barn alt er hivsmittet.

Historisk sted

Minneseremonien tirsdag finner sted på samme sted hvor Nelson Mandela holdt sin første tale etter løslatelsen i 1990, og det var også her minneseremonien for Tambo ble holdt i 1993.

Nå er det Tata Madiba det skal tas farvel med, en av de største lederne verden noensinne har sett. Madiba er navnet stammen hans ga ham, Tata betyr far.