Meny

Justisministeren vil kjøpe soningsplasser i Sverige

Justisminister Anders Anundsen har sendt brev til sine svenske kollegaer for å få en dialog om soning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil kjøpe fengselsplasser i Sverige for å gjøre den norske soningskøen kortere.

Norske innsatte i svenske fengsler kan bli en realitet allerede i 2014, melder NRK.

Anundsen sendte mandag et brev til sin svenske kollega Beatrice Ask for å få en dialog om saken.

– På kort sikt ser vi på muligheten for leie av fengselskapasitet i Sverige som et midlertidig tiltak mens fengselskapasiteten i Norge bygges opp, sier justis- og beredskapsministeren.

Det er uvisst hvordan svenske myndigheter vil stille seg til Anundsens henvendelse.

– Jeg regner med at vi mottar brevet tirsdag, så foreløpig kan vi ikke kommentere det, sa den svenske justisministerens kommunikasjonsrådgiver Per Claréus til NTB mandag kveld.

Les også: Justisministeren tror på strakstiltak mot ransbølgen

For mange plasser

Anders Anundsen sier at antall plasser i Sverige, og hvem det er som skal sone i Sverige, er spørsmål som han håper på å få avklart i samtaler med svenskene.

Mens Norge har for få soningsplasser, har Sverige for mange og er i en situasjon hvor det kan bli aktuelt å legge ned fengsler og stenge avdelinger.

– Vi kan ikke leve med den situasjonen vi har her i landet nå. Vi har lange soningskøer, og det er derfor vi har tett kontakt med svenskene for å se om det er mulig å leie fengselsplasser der, sier Anundsen.

Les også: - Ranere må straffes raskere

Leide av Nederland

En norsk-svensk avtale om leie av fengselsplasser vil ikke være unik i europeisk sammenheng. Belgia inngikk i 2009 en avtale med Nederland om leie av nederlandsk fengselskapasitet.

– Ved eventuelle forhandlinger med Sverige vil det være naturlig å se hen til den belgisk-nederlandske modellen og til erfaringer fra denne løsningen, sier Anundsen.

I henhold til den belgisk-nederlandske avtalen ble fengslene ledet av en belgisk direktør, men hadde fengselsbetjenter fra Nederland.

Leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Geir Bjørkli, mener det er en fallitterklæring å sende norske fanger til Sverige, men sier at forbundet likevel ikke vil motsette seg dette for å avhjelpe en krise.

Les også: Manglar fangar – legg ned fengsel

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus