Justisministeren vil kjøpe soningsplasser i Sverige

Justisminister Anders Anundsen har sendt brev til sine svenske kollegaer for å få en dialog om soning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Justisminister Anders Anundsen har sendt brev til sine svenske kollegaer for å få en dialog om soning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil kjøpe fengselsplasser i Sverige for å gjøre den norske soningskøen kortere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske innsatte i svenske fengsler kan bli en realitet allerede i 2014, melder NRK.

Anundsen sendte mandag et brev til sin svenske kollega Beatrice Ask for å få en dialog om saken.

– På kort sikt ser vi på muligheten for leie av fengselskapasitet i Sverige som et midlertidig tiltak mens fengselskapasiteten i Norge bygges opp, sier justis- og beredskapsministeren.

Det er uvisst hvordan svenske myndigheter vil stille seg til Anundsens henvendelse.

– Jeg regner med at vi mottar brevet tirsdag, så foreløpig kan vi ikke kommentere det, sa den svenske justisministerens kommunikasjonsrådgiver Per Claréus til NTB mandag kveld.

Les også: Justisministeren tror på strakstiltak mot ransbølgen

For mange plasser

Anders Anundsen sier at antall plasser i Sverige, og hvem det er som skal sone i Sverige, er spørsmål som han håper på å få avklart i samtaler med svenskene.

Mens Norge har for få soningsplasser, har Sverige for mange og er i en situasjon hvor det kan bli aktuelt å legge ned fengsler og stenge avdelinger.

– Vi kan ikke leve med den situasjonen vi har her i landet nå. Vi har lange soningskøer, og det er derfor vi har tett kontakt med svenskene for å se om det er mulig å leie fengselsplasser der, sier Anundsen.

Les også: - Ranere må straffes raskere

Leide av Nederland

En norsk-svensk avtale om leie av fengselsplasser vil ikke være unik i europeisk sammenheng. Belgia inngikk i 2009 en avtale med Nederland om leie av nederlandsk fengselskapasitet.

– Ved eventuelle forhandlinger med Sverige vil det være naturlig å se hen til den belgisk-nederlandske modellen og til erfaringer fra denne løsningen, sier Anundsen.

I henhold til den belgisk-nederlandske avtalen ble fengslene ledet av en belgisk direktør, men hadde fengselsbetjenter fra Nederland.

Leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Geir Bjørkli, mener det er en fallitterklæring å sende norske fanger til Sverige, men sier at forbundet likevel ikke vil motsette seg dette for å avhjelpe en krise.

Les også: Manglar fangar – legg ned fengsel

Personvernpolicy