Meny

Nå starter UP juleinnspurten

Denne uken setter UP inn alt tilgjengelig mannskap for å kontrollere ruskjøring i trafikken. (Foto: UP)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt tilgjengelig mannskap er ute denne uken.

Julestria handler ikke bare om å kjøpe julegaver og komme i mål med alt som skal ordnes før jul.

Dette er også høysesong for julebord og andre festlige lag - og dessverrre også en periode der mange som ikke burde satt seg bak rattet gjør nettopp det.

15.000 ble tatt

«Dagen derpå»-promille er ikke noe ukjent fenomen. Og selv om det hvert år advares mot det, er det mange som likevel tar sjansen.

Denne uken vil politiet i Norge, og over hele Europa, ha mange trafikkontroller særlig rettet mot sjåfører som kjører i ruspåvirket tilstand.

I en lignende aksjon i sommer stoppet politiet i Europa 15.000 førere som kjørte i alkoholpåvirket tilstand, og nesten 2.000 som var påvirket av narkotiske stoffer.

Det skriver Utrykningspolitiet (UP) på sin Facebook-side.

Les også: Politiet med nytt våpen mot promillekjørere

Ikke kjøre for tidlig

- Rus er en av hovedårsakene til de alvorligste ulykkene, og det er viktig at politiet får stoppet de som utsetter seg selv eller andre ved å kjøre med rus i kroppen.

- I disse julebordstider er det mange som lar bilen stå til og fra julebordene. Det er også viktig å huske på at man ikke begynner å kjøre for tidlig dagen derpå. Er du i tvil er det bedre å la bilen stå noen timer ekstra, oppfordrer UP-sjef Runar Karlsen.

- UP er ute med alt tilgjengelig mannskaper i denne uken, legger han til.

Grensen ble satt ned

Promillegrensen i Norge ble for noen år siden satt ned fra 0.5 til 0,2. Promille på mellom 0,2 og 0,5 gir ca en måndslønn i bot - samtidig som førerkortet blir inndratt for maks ett år.

Promille over 0,5 betyr bot på halvannen månedslønn, dessuten fengsel (betinget eller ubetinget) og inndragelse av førerkortet i minst ett år.

Det er ikke fleip: Løp ved siden av bilen - dømt for fyllekjøring

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus