Flere enn 90 ledere skal minnes Nelson Mandela

Nelson Mandela viste seg offentlig for siste gang på Soccer City-stadionet i Johannesburg i 2010. Tirsdag er 80.000 sørgende ventet til en minneseremoni på stadionet, blant dem USAs president Barack Obama. Foto: Michael Kooren (Reuters)
Nelson Mandela viste seg offentlig for siste gang på Soccer City-stadionet i Johannesburg i 2010. Tirsdag er 80.000 sørgende ventet til en minneseremoni på stadionet, blant dem USAs president Barack Obama. Foto: Michael Kooren (Reuters)

Sør-Afrika forbereder seg på å ta imot flere enn 90 stats- og regjeringssjefer som vil hylle Nelson Mandela. Over 80.000 sørgende er ventet til tirsdagens minneseremoni i Johannesburg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentrale hendelser i Nelson Mandelas liv:
 • 1918: Født 18. juli i landsbyen Mvezo i Transkei-regionen.
 • 1943: Innrulleres på jusstudier ved Witswaterand universitet og slutter seg til African National Congress (ANC)
 • 1948: Apartheidpolitikken innføres. Den skiller rasene kalt hvite, svarte, fargede og asiater, fra hverandre.
 • 1952: Åpner advokatkontor i Johannesburg med Oliver Tambo. De to samarbeider i kampen mot raseskillet.
 • 1956: Mandela og 155 andre aktivister blir tiltalt for forræderi, men blir frikjent i 1961.
 • 1961: Blir øverstkommanderende for ANCs nye væpnede fløy, Imkhonto we Sizwe.
 • 1962: Pågrepet og dømt til fem års fengsel for oppfordring til streik og for å ha reist ulovlig ut av landet.
 • 1963: Tiltales for sabotasje, sammen med ti andre ANC-ledere, i den såkalte Rivonia-rettssaken.
 • 1964: Holder sin berømte forsvarstale i retten, der han erklærer at han er villig til å dø for et fritt og demokratisk samfunn. Dømmes til fengsel på livstid og sendes til Robben Island.
 • 1980-tallet: Folkelig opprør, internasjonalt press og endret demografi bidrar til å presse fram behov for reform av styresettet.
 • 1989: Mandela møter president P.W. Botha og hans etterfølger F.W. de Klerk.
 • 1990: Løslates fra fengsel og innleder forhandlinger med myndighetene.
 • 1991: Velges til president for ANC.
 • 1993: Mottar Nobels fredspris sammen med de Klerk.
 • 1994: Sør-Afrika holder for første gang valg der alle folkegrupper kan delta. Mandela velges til president.
 • 1999: Går av som president etter bare en periode.
 • 2004: Kunngjør at han trekker seg tilbake fra offentligheten.
 • 2013: Dør 5. desember i Johannesburg.

(Kilder AFP, BBC, Wikipedia)

– Verden kommer bokstavelig talt til Sør-Afrika, sier Clayson Manyela, som er en av myndighetenes talsmenn.

USAs president Barack Obama og hans familie får selskap av tre andre tidligere amerikanske presidenter i Johannesburg. Nobelprisvinner Jimmy Carter kommer for å hedre fredsikonet, det samme gjør George W. Bush. Bill og Hillary Clinton er også ventet.

Mandela satt 27 år i fengsel før han ble Sør-Afrikas første svarte president. Begravelsen hans blir den største siden Pave Johannes Paul II ble gravlagt i Vatikanet i 2005 og den største i Afrika noensinne.

Sikkerhetsutfordringer

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, britenes statsminister David Cameron, Frankrikes François Hollande og Irans Hassan Rouhani er blant de mange som reiser til Sør-Afrika denne uken. Cubas president Raul Castro og Zimbabwes Robert Mugabe kommer også.

Med så mange verdensledere på ett sted er sikkerhetsutfordringene enorme, men politiet sier de er godt forberedt og at de samarbeider tett med de utenlandske ledernes egne livvakter.

– Å ha så mange statsleder her er ikke noen hodepine for oss. Vi er lært opp gjennom årene, sier polititalsmann Solomon Makgale.

Les også: Mandela ble oppfordret til å takke nei til nobelprisen

Omtrent 11.000 soldater skal hjelpe til med sikkerheten under den ukelange markeringen.

Fra Norge kommer statsminister Erna Solberg (H) og kronprins Haakon. Kjendiser som TV-programlederen Oprah Winfrey og artisten Bono er også blant de sørgende.

80.000 sørgende

Minneseremonien tirsdag holdes på Soccer City-stadionet i Johannesburg. Det var der Mandela viste seg offentlig for siste gang, under finalen i fotball-VM i 2010. Rundt 80.000 sørgende vil slippe inn på stadionet til markeringen.

De fleste av de internasjonale lederne vil delta i seremonien tirsdag, mens bare noen få vil komme til Mandelas begravelse i fødebyen Qunu søndag.

Fra onsdag vil Mandela ligge på lit de parade i hovedstaden Pretoria i tre dager. Hver morgen vil kisten med frigjøringshelten bli fraktet gjennom gatene i byen for å gi så mange sørafrikanere som mulig anledning til å ta farvel med landsfaderen.

Noen glimrer også med sitt fravær. Israels statsminister Benjamin Netanyahu kommer ikke fordi reise- og sikkerhetskostnadene blir for store. Fredsprisvinner Dalai Lama er blitt nektet visum til Sør-Afrika to ganger de siste årene og kommer heller ikke til seremonien.

Personvernpolicy