Kommunesammenslåing som i Danmark?Ap-ordfører vil ikke tvinge fram kommunesammenslåing

For og mot i Drøbak: Høyre-ordfører Thore Vestby i Frogn vil ha storkommuner styrt av heltidspolitikere. Ap-ordfører Nina Sandberg er mot tvangssammenslåing og proffpolitikere. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
For og mot i Drøbak: Høyre-ordfører Thore Vestby i Frogn vil ha storkommuner styrt av heltidspolitikere. Ap-ordfører Nina Sandberg er mot tvangssammenslåing og proffpolitikere. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er behov rundt i Norge for å slå sammen kommuner. Men ikke med tvang, og ikke som i Danmark, mener ordføreren i Nesodden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

DRØBAK (ABC NYHETER): 60 prosent av kommunepolitikerne som svarte på en spørreundersøkelse i Danmark, mener lokaldemokratiet er svekket etter at danskene i 2007 reduserte antall kommuner fra 271 til 98, nedla fylkene og opprettet fem regioner.

Norge er supervariert sammenliknet med Danmark. Du kan ikke bruke samme mal i Norge.

Det sier ordfører Nina Sandberg (Ap) i Nesodden, til ABC Nyheters oppslag om hvordan kommunesammenslåingen har slått ut i Danmark.

Her hjemme varsler den blåblå regjeringen i sin Sundvollenerklæring en kommunereform som likner på den i Danmark.

Det, og antydninger om at kommuner kan bli slått sammen med tvang, utløser strid.

Les også: Har ikke ordførerne med seg på kommunesammenslåing

Nylig inviterte Frogn næringsråd Frogns ordfører Thore Vestby (Høyre) og ordfører Nina Sandberg i nabokommunen Nesodden til debatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet var om kommunenes rolle som demokratisk arena, leverandør av velferd, myndighetsorgan og samfunnsutvikler blir bedre om de slår seg sammen.

Les: Danske politikere mener storkommunene har svekket lokaldemokratiet

Kommuner så store som fylker

- Jeg tror det er behov rundt i Norge for å slå sammen kommuner. Jeg er for sammenslåing prinsipielt, men syns at kommunene skal ha siste ordet, sier Nina Sandberg.

Hun går mot sitt eget partis program som åpner for tvangssammenslåing av gjenstridige kommuner.

- Problemet er at kommunene har så utrolig ulike ressurser. Norge er supervariert sammenliknet med Danmark. Du har alt fra Utsira til Oslo, sier Sandberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Danmark besluttet Folketinget at ingen kommune skulle ha mindre enn 25.000 innbyggere. Så ble det opp til kommunene selv å forhandle fram de nye kommunegrensene.

I Follo-regionen som Nesodden og Frogn tilhører, har Frogn-ordfører Thore Vestby foreslått kommunesammenslåing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det ville gitt en Follo-kommune 130.000 innbyggere. Det tilsvarer å slå sammen alle kommunene i Troms utenom Tromsø, framholder Nina Sandberg og minner om at 75 prosent av norske kommuner har 10.000 innbyggere.

Les også: - Kommunesammenslåing gjør det lettere å legge ned skoler

– Proff-politikere bra for demokratiet

Ingen tvil: - Vi blir overkjørt av profesjonelle byråkrater. Nå må politikerne også bli profesjonelle. Foto: Thomas Vermes.Ingen tvil: - Vi blir overkjørt av profesjonelle byråkrater. Nå må politikerne også bli profesjonelle. Foto: Thomas Vermes.

Sandberg synes spørsmålet om lokaldemokrati er veldig lite framme i debatten om kommunesammenslåing i Norge.

Hennes ordførerkollega Thore Vestby ønsker kommunesammenslåing i Follo og mener større kommuner nettopp gavner lokaldemokratiet.

- Det er tøft for lokaldemokratiets representanter å stå opp mot profesjonelle byråkrater, sa Vestby på møtet og forklarer:

- Som kommunestyrepolitiker får du enorme bunker av sakspapirer som du skal kunne. Du får spørsmål fra Amta (lokalavisa, red. anm.), på butikken, i båthavna. Det skal du sette deg inn i på fritida i fire år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ingen tvil: Du blir helt overkjørt av profesjonelle byråkrater. Vi får mer og mer regler å forholde oss til. Med større enheter kan vi få flere heltidspolitikere og det er en måte å stå opp for lokaldemokratiet på, sier Høyre-ordføreren i Frogn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dessuten kan det være lurt å ha litt avstand når avgjørelser skal fattes, legger Vestby til.

Les også: - Storkommuner er bedre for demokratiet enn kommunalt samarbeid

– Heltidspolitikere kan få unge med

- Er det en ubetinget fordel for lokaldemokratiet at de folkevalgte blir færre, men at flere av dem blir profesjonelle?

- Jeg sier ja til det, sier Thore Vestby til ABC Nyheter.

Les også: - Kommunesammenslåing gir markeder for privatisering

- Gjennomsnittalderen til politikere er nær pensjonsalderen. De som er ute og jobber eller er i starten på familielivet, er veldig dårlig representert. Som heltidspolitikere kan de kanskje være mer med, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg vil advare mot profesjonelle politikere, innvender Nina Sandberg.

Les også: Frp vil ha vekk 260 kommuner

– Storkommuner kan øke forskjellene

Mange sier vi har for små, kompetansesvake kommuner. Som utdanningsforsker har jeg reist rundt i Skole-Norge og sett at kompetansen ikke holder overalt, sa Sandberg til forsamlingen.

Sandberg ser ikke Oslos naboregion Follo som et område der det er problemer med oppgaveløsning, å skaffe nøkkelpersonell og kompetanse.

- Men rundt Oslo snakker man om strukturproblemer. Jeg mener vi må ha store nok kommuner til å skape bærekraftige tilbud. Det er ikke det samme som kommunesammenslåing for å få praktisk areal- og transportplanlegging rundt storbyene, sier Nina Sandberg.

- Og her er både Ap og H utydelige. Det ene kan slå i hjel det andre.

- En sammenslåing rundt storbyene gjør at ulikhetene i Kommune-Norge kan bli større, ikke mindre, mener Nina Sandberg.

Les også: Bård Vegar Solhjell åpen for kommunesammenslåing med tvang