Barnemat tilbakekalles etter funn av plantevernmiddelrester

TREKKES FRA MARKEDET: Serien med barnemat som inneholder halalkjøtt og -fisk ble lansert i høst. Nå trekkes alle produktene fra markedet fordi de ikke overholder det strenge regelverket for barnemat. Foto: Mattilsynet
TREKKES FRA MARKEDET: Serien med barnemat som inneholder halalkjøtt og -fisk ble lansert i høst. Nå trekkes alle produktene fra markedet fordi de ikke overholder det strenge regelverket for barnemat. Foto: Mattilsynet

Kort tid etter at norske gründere lanserte «Nasims halal barnemat», må produktene trekkes tilbake fra markedet fordi de ikke overholder regelverket for barnemat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Produktene til spedbarn fra «Nasims halal barnemat» trekkes fra markedet fordi analyser utført av Mattilsynet viser for høyt innhold av rester av plantevernmiddel.

Dermed overholder de ikke regleverket for barnemat.

Tilbaketrekkingen gjelder alle produkter fra produsenten Nasims AS som per i dag finnes i butikkene, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Stoffene som er funnet i barnematen brukes både i rengjøringmidler og som sopp- og plantevernmidler.

Matloven har egne krav til mat beregnet for små barn. Produktene reguleres av blant annet barnematforskriften. Det er virksomhetenes ansvar at produktene er trygge. Ifølge Folkehelseinstituttet skal det ikke være noen helsefare for barn som har spist maten.

– Jeg vil understreke at det ikke er farlig for dem som har spist denne maten, sier barnematgründer Nasim Rizvi til ABC Nyheter.

Les også: Kutter ut ferdigmat etter hestekjøttskandalen

Produsert i Marokko

Produktserien med ferdige middagsretter til spedbarn, som er laget med sertifisert halalkjøtt og -fisk, ble lansert i norge i november og skal etter planen lanseres i britiske butikker neste år.

Maten er produsert på et anlegg i Marokko.

Rizvi forteller at de tok alle forholdsregler og brukte økologiske grønnsaker fra en fransk produsent nettopp for å unngå rester av plantevernmidler.

– Vi har tatt prøver av alt bortsett fra de økologiske grønnsakene, som vi har sertifikater på, og har brukt mye penger for å unngå dette. Det har vist at man kanskje ikke kan stole på sertifikatene og da må vi selv ta grep, sier hun.

Les også: Fortsatt tungmetaller i barnegrøt

– Nye produkter kommer

Da hun og makker AnnBeth Bergh, som i sin tid lanserte «Småfolk barnemat», fikk vite at det likevel var rester av plantevernmidler i produktene reiste de til Marokko, for å sette i gang undersøkelser. De vet fremdeles ikke hvor stoffene kommer fra, men jobber med å finne det ut.

– Det som jeg synes er synd, er at vi gjorde alt vi kunne for å unngå det, vi leverte prøver til Mattilsynet selv for alt var jo i orden. Men sånt skjer, vi retter opp dette. Vi kommer til å bli bedre av dette.

– Alle de fem produktene kom i samme container. Mattilsynet kan ikke fortelle oss hvilke av de fem produktene dette gjelder. Derfor må alle trekkes tilbake. Nye produkter er på vei snart, sier Nasim Rizvi til ABC Nyheter.

Produktene som nå er fjernes fra hyllene, er hovedsakelig solgt på Østlandet.

Personvernpolicy