Nord-Korea bekrefter at Kims onkel er avsatt

Nord-Koreas myndigheter bekrefter at den mektige onkelen til landets leder Kim Jong-un er avsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag viste den statlige TV-kanalen KCTV bilder av to uniformerte vakter som fjernet Jang Song-thaek med makt fra et partimøte i Pyongyang.

Ifølge det offisielle nyhetsbyrået KCNA ble Jang Song-thaek fjernet fra alle stillinger han hadde søndag, for angivelig å ha bygd opp en alternativ maktbase til den sittende ledelsen. Det er usikkert om TV-bildene ble tatt opp søndag.

Jang anklages for «kriminelle handlinger» og for «å ha ledet en kontrarevolusjonær fraksjon». I tillegg blir han beskyldt for korrupsjon, bruk av narkotika og seksuelle eskapader.

«Jang og hans tilhengere har gjort kriminelle handlinger som det er vanskelig å forestille seg. De gjorde ufattelig skade på partiet og revolusjonen», melder KCNA.

Les også: Her er fangeleirene som ifølge Nord-Korea «ikke finnes»

Nest mektigst

Det var i forrige uke at sørkoreansk etterretning først meldte at Jang, som lenge har vært betraktet som landets nest mektigste mann, var avsatt i november, og at to av hans medarbeidere var henrettet.

Avsettelsen av Jang er den største endringen i Nord-Koreas ledelse siden Kim kom til makten i 2011 etter at hans far, Kim Jong-il, døde.

Jang er gift med Kims tante, datteren til Nord-Koreas første leder Kim Il-sung. Alle observatører mente at han siden 2011 hadde jobbet lojalt for å sikre den yngste Kims maktbasis.

Lever fortsatt

Sørkoreanske etterretningskilder mener at Jang fortsatt er i live, og at det ikke er fare for hans liv. Det samme gjelder hans kone, Kim Kyong-hui.

Kims onkel har også blitt redigert ut av bilder og videoer, og eksperter sier at navnet hans ikke lenger er søkbart i KCNAs database.

At Jang har blitt avsatt har fått stor oppmerksomhet i det lukkede landet. Når medlemmer av toppledelsen har fått sparken tidligere har det gjerne blitt dysset ned, men mandag er nyheten førstesideoppslag i den statlige avisen Rodong Sinmun.

Fredag meldte sørkoreanske medier at en av Juangs medarbeidere har søkt asyl i Sør-Korea. Han skal ha styrt økonomien for Kims onkel, og beskyttes nå av sørkoreanske tjenestemenn på et hemmelig sted i Kina.

Personvernpolicy