Meny

Nord-Korea bekrefter at Kims onkel er avsatt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas myndigheter bekrefter at den mektige onkelen til landets leder Kim Jong-un er avsatt.

Mandag viste den statlige TV-kanalen KCTV bilder av to uniformerte vakter som fjernet Jang Song-thaek med makt fra et partimøte i Pyongyang.

Ifølge det offisielle nyhetsbyrået KCNA ble Jang Song-thaek fjernet fra alle stillinger han hadde søndag, for angivelig å ha bygd opp en alternativ maktbase til den sittende ledelsen. Det er usikkert om TV-bildene ble tatt opp søndag.

Jang anklages for «kriminelle handlinger» og for «å ha ledet en kontrarevolusjonær fraksjon». I tillegg blir han beskyldt for korrupsjon, bruk av narkotika og seksuelle eskapader.

«Jang og hans tilhengere har gjort kriminelle handlinger som det er vanskelig å forestille seg. De gjorde ufattelig skade på partiet og revolusjonen», melder KCNA.

Les også: Her er fangeleirene som ifølge Nord-Korea «ikke finnes»

Nest mektigst

Det var i forrige uke at sørkoreansk etterretning først meldte at Jang, som lenge har vært betraktet som landets nest mektigste mann, var avsatt i november, og at to av hans medarbeidere var henrettet.

Avsettelsen av Jang er den største endringen i Nord-Koreas ledelse siden Kim kom til makten i 2011 etter at hans far, Kim Jong-il, døde.

Jang er gift med Kims tante, datteren til Nord-Koreas første leder Kim Il-sung. Alle observatører mente at han siden 2011 hadde jobbet lojalt for å sikre den yngste Kims maktbasis.

Lever fortsatt

Sørkoreanske etterretningskilder mener at Jang fortsatt er i live, og at det ikke er fare for hans liv. Det samme gjelder hans kone, Kim Kyong-hui.

Kims onkel har også blitt redigert ut av bilder og videoer, og eksperter sier at navnet hans ikke lenger er søkbart i KCNAs database.

At Jang har blitt avsatt har fått stor oppmerksomhet i det lukkede landet. Når medlemmer av toppledelsen har fått sparken tidligere har det gjerne blitt dysset ned, men mandag er nyheten førstesideoppslag i den statlige avisen Rodong Sinmun.

Fredag meldte sørkoreanske medier at en av Juangs medarbeidere har søkt asyl i Sør-Korea. Han skal ha styrt økonomien for Kims onkel, og beskyttes nå av sørkoreanske tjenestemenn på et hemmelig sted i Kina.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus