Protestene fortsetter trass i nyvalg i Thailand

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra har oppløst nasjonalforsamlingen, men demonstrasjonene fortsetter likevel i Bangkok. Nyvalget i landet blir trolig 2. februar neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen gir seg ikke, og minst 150.000 mennesker demonstrerte mandag, bare timer etter at Yingluck kunngjorde at nasjonalforsamlingen var oppløst.

Hun sa samtidig at hun vil utlyse nyvalg så snart som mulig. Ifølge valgkommisjonen i landet blir valget trolig holdt 2. februar.

– På dette stadiet, når det er så mange mennesker fra så mange grupper som er imot regjeringen, er den beste løsningen å overlate makten til det thailandske folk og holde nyvalg, sa Yingluck.

– Regjeringen ønsker ikke at liv skal gå tapt, sa hun videre og uttrykte med det en generell frykt for at de store demonstrasjonene skal ende i voldsomheter.

Les også: Utsteder arrestordre på opposisjonsleder

Gir seg ikke

Men protestlederen Suthep Thaugsuban svarer at masseprotestene vil gå sin gang uansett, og at oppløsningen av nasjonalforsamlingen ikke er demonstrantenes mål. De vil at regjeringen skal gå av.

– Bevegelsen skal fortsette å kjempe. Vårt mål er å fjerne Thaksin-regimet. Selv om nasjonalforsamlingen oppløses og det blir nyvalg, er Thaksin-regimet fortsatt på plass, sa han.

Suthep har gjentatte ganger sagt at han ikke ønsker nyvalg, og at det opposisjonen vil ha, er et vagt definert «folkeråd» til å styre landet i stedet for regjeringen til Yingluck, som han mener bare opptrer på vegne av den tidligere presidenten Thaksin Shinawatra, som bor i eksil i Dubai.

Les også: Flere drept etter nye sammenstøt i Thailand

Nye protester

– I dag vil vi fortsette vår marsj mot regjeringsbygningen. Vi har ikke nådd vårt mål, sa Suthep til nyhetsbyrået Reuters etter Yinglucks tale.

Opposisjonen har i flere dager planlagt en stor massedemonstrasjon mandag i regjeringskvartalet for å tvinge regjeringen fra makten.

Utpå formiddagen mandag hadde rundt 150.000 mennesker sluttet seg til marsjen, ifølge myndighetene. Demonstrantene marsjerte langs flere ruter mot sentrum av Bangkok og skapte kaos i trafikken.

Bakgrunn: Svært tilspisset i Thailand

Stort flertall

Partier som støtter Thaksin, har vunnet alle valg i over et tiår. De vant det siste valget med overveldende flertall, først og fremst med solid støtte på landsbygda i det nordlige Thailand.

Og trass i opposisjonens store mobilisering tror ekspertene at de vil vinne igjen.

Det demokratiske partiet, som er det største opposisjonspartiet, sa søndag at alle deres 153 medlemmer av nasjonalforsamlingen hadde gått av fordi de ikke oppnår noe uansett. Det demokratiske partiet har ikke hatt flertall på flere tiår.

Lederen for Det demokratiske partiet, eksstatsminister Abhisit Vejjajiva, vil foreløpig ikke svare på om partiet stiller til valg, som må holdes mellom 45 og 60 dager etter oppløsning av nasjonalforsamlingen.

Men han er noe mer forsonlig enn Suthep og sier at oppløsningen av nasjonalforsamlingen er et første skritt mot en løsning på konflikten.

Les også: Norske turister oppfordres til å være forsiktige i Thailand

Korrupsjon

Thailands mektige militære, som har stått bak 18 kupp i landet i de siste 80 årene, sier de ikke ønsker å bli dratt inn i dagens strid.

Thaksin, som opposisjonen mener styrer landet og sin søster fra utlandet, rømte i 2008 for å slippe unna en rettssak der han var tiltalt for korrupsjon.

Protestene den siste tiden startet da regjeringen ville innføre et amnesti som kunne ha endt med at saken mot ham ble henlagt og at han kom tilbake til Thailand. Som følge av de massive protestene droppet regjeringen amnestiet, uten at det har roet opposisjonen.

Personvernpolicy