Meny

Klart for fredsprisutdeling

Årets fredsprisvinner Ahmet Üzümcü fra Tyrkia, generalsekretær i Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), ankommer Oslo lufthavn søndag kveld. Thorbjørn Jagland, leder for Nobelkomiteen, til høyre. POOL Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generaldirektør Ahmet Üzümcü har ankommet Norge. Tirsdag mottar han Nobels fredspris på vegne av Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i Oslo rådhus.

Han møtte pressen på Oslo lufthavn sammen med Thorbjørn Jagland, leder av Den norske nobelkomité. Üzümcü har vært i Oslo ved flere anledninger tidligere, men gleder seg naturlig nok ekstra til det kommende oppholdet.

– Vi er overveldet og ydmyke over å motta prisen. Jeg gleder meg til å være i Oslo sammen med kollegaene mine, sier han til NRK.

Les også: OPCW får Nobels fredspris 2013

– I Nobels ånd

Da det i oktober ble kjent at organisasjonen får årets fredspris, var risikoanalytiker og tidligere våpeninspektør for FN i Irak, Jørn Siljeholm, rask med å gratulere:

– Denne prisen er så velfortjent og kan bli direkte fredsskapende, så timingen er fantastisk, sa han til NTB.

Han mener Nobels fredspris til arbeid mot kjemisk krigføring var på sin plass og i Alfred Nobels ånd. Etter dette er prisen blitt ytterligere aktualisert gjennom framgangen OPCW har hatt med planene om å destruere kjemiske stridsmidler i Syria.

Utfordring

OPCW har vært med på å fjerne 80 prosent av verdens kjemiske våpen i løpet av 16 år. Russland og USA har ødelagt henholdsvis 60 og 90 prosent av sine lagre av kjemiske våpen. Libya har ødelagt 54 prosent. Men i land med pågående konflikter strever organisasjonen med å utføre sitt arbeid, noe blant andre daværende utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har påpekt tidligere i år.

I Irak har ikke arbeidet med å destruere kjemiske våpen kommet i gang, men i mai 2011 fikk organisasjonen første gang mulighet til å inspisere områder der kjemiske våpen skal være lagret. Det måtte imidlertid gjøres med helikopter.

I Syria risikerte inspektørene livet da de tidligere i høst undersøkte bruken av kjemiske våpen utenfor Damaskus.

Ydmykt

Generaldirektør Ahmet Üzümcü håper prisen kan beskytte inspektørene deres på farlig oppdrag og inspirere resten av verden til kamp mot kjemiske stridsmidler. Den tyrkiske diplomaten har vært sjef i OPWC siden 2010 og skal i audiens hos kongeparet og kronprins Haakon på Slottet, før seremonien i Oslo rådhus tirsdag klokka 13.

Seremonien blir direkteoverført på TV og til Nobels Fredssenter, der det er åpent for publikum utenom de inviterte så lenge det er plass. Disse heldige blir plukket ut etter å ha sendt inn søknad om å få delta, opplyser administrasjonssjef ved Nobelinstituttet, Dag Kühle-Gotodac.

Stjernebesøk

Leder av Den norske nobelkomité, Thorbjørn Jagland, vil i sin åpningstale under fredsprisutdelingen tirsdag rette oppmerksomhet mot Nelson Mandelas bortgang før han omtaler årets fredsprisvinner.

– Det vil foregå en stor markering i Sør-Afrika samtidig, som jeg kommer til å overbringe en hilsen til. Det er nå 20 år siden Mandela fikk fredsprisen, noe jeg kommer til å henvise til, sier Jagland til NRK.

Samme kveld er det Nobelbankett på Grand Hotel i Oslo. Onsdag kveld går den stjernespekkede fredspriskonserten av stabelen. I år skal de amerikanske skuespillerne Aaron Eckhart og Claire Danes lede showet i Oslo Spektrum. Artistene som opptrer inkluderer Mary J. Blige, Morrissey, James Blunt, Jake Bugg, Timbuktu, Zara Larsson, Envy og Omar Souleyman.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus