Meny

Mandelas arvtager kritiserer Zuma-regjeringen

Thabo Mbeki overtok som president i Sør-Afrika etter Nelson Mandela i 1999. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere president Thabo Mbeki mener styresmaktene ikke lever opp til Mandelas verdier.

Tidligere president Thabo Mbeki stilte den sørafrikanske regjeringen til veggs da han satte spørsmålstegn til om de i realiteten lever opp til Mandelas verdier, melder nyhetsbyrået AFP.

Mbeki tok over som president etter Nelson Mandela i 1999. Han ble senere erstattet av nåværende president Jacob Zuma i et kupp innad i partiet i 2008. Mange i ANC følte at Mbeki, som er utdannet økonom fra Storbritannia, ikke var en mann av folket.

Han ble også beskyldt for å ha manipulert en kontroversiell rettssak mot Zuma.

– For å feire livet til Mandela er det nødvendig å stille spørsmålet med kvaliteten på lederskapet i landet. I hvilken grad måler de seg med lederskapet som Mandela og hans generasjon utviste? Spør han under en samling utenfor en synagoge i Johannesburg søndag.

Les også: – Mandela trakk sitt siste åndedrag på egen hånd

Korrupsjonsanklager

Den sørafrikanske regjeringen med Zuma i spissen har blitt kraftig kritisert den siste tiden, og har måtte svare på korrupsjonsanklager. Det er svært dårlig timing. Samtidig som Zuma anklages for å ha misbrukt 20 millioner dollar av statskassen for å oppgradere sin private bolig, girer ANC opp til valget neste år.

Mbeki mener at det krever en enorm opprydning dersom Sør-Afrika skal bli regnbuenasjonen Mandela drømte opp.

– Vi trenger å se på hva som skal til for å bevare Mandelas arv, og at vi ikke lar styresmaktene forråde hans verdier, det han og mange andre ofret livene sine for, sa Mbeki.

Statsledere flokker til Sør-Afrika

Sørgehøytidelighetene for Nelson Mandela vil samle 59 stats- og regjeringssjefer, så vel som religiøse ledere, kjendiser og titusenvis av andre gjester.

De neste døgnene vil delegasjoner fra hele verden sette kursen mot Johannesburg for å ta farvel med den høyt respekterte apartheidmotstanderen, aktivisten, fredsprisvinneren og ekspresidenten.

– Interessen for å delta savner sidestykke, sa den sørafrikanske utenriksministeren Maite Nkoana-Mashabane søndag.

USAs president Barack Obama og hans familie, og forgjengerne George W. Bush og Bill Clinton er blant gjestene på tirsdagens store minneseremoni på et fotballstadion i Soweto.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus