– Mandela trakk sitt siste åndedrag på egen hånd

En gutt går forbi en plakat med bilde av Nelson Mandela i Soweto. Foto: Reuters / NTB scanpix
En gutt går forbi en plakat med bilde av Nelson Mandela i Soweto. Foto: Reuters / NTB scanpix

Nelson Mandela var ikke tilkoblet respirator og pustet på egen hånd før han døde, skriver sørafrikanske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandela slet med alvorlige lungeproblemer i mange år, og hadde i store deler av de siste månedene hatt hjelp til å puste av en respirator. Men den var nå koblet fra, skriver det sørafrikanske ukemagasinet Sunday Times.

– Da han døde, var han ikke koblet til respirator, og han pustet for egen hånd, skriver magasinet.

Mandelas barnebarn Mandla ble på kort varsel bedt om å reise fra landsbyen Mvezo til Mandelas hjem for å sitte ved bestefarens dødsleie. Også flere i ledelsen til ANC, partiet som Mandela en gang ledet, var kommet, til tillegg til religiøse ledere som trøstet familien.

Fikk tatt farvel

Ifølge avisen City Press slapp Mandelas nærmeste familie inn på rommet hans to og to eller tre og tre av gangen for å ta et siste farvel med landsfaderen og frihetsforkjemperen.

– Alle som var til stede i huset, forteller at luften var tung av sorg, sier en slektning til avisen. Slektninger forteller også at Mandela var svært svekket den siste tiden og ikke hadde snakket på flere måneder.

ANC-politikeren Bantu Holomsia, en av de aller siste som angivelig så Mandela i live, forteller til Sunday Times at han ble oppringt med beskjed om at tilstanden til den gamle mannen hadde forverret seg.

– Jeg dro med en gang for å se til ham på rommet hans. Det var et trist syn, for han var veldig svekket, forteller Holomsia.

Tøft øyeblikk

Holomsia forteller videre at han tilbrakte halvannen time med ham før Mandela ble erklært død.

– Familien var fattet og sterk, men det var en sorgtung stemning. Det tøffeste var kanskje da militæret kom og hentet Madibas døde kropp rundt midnatt, sier en annen person som var til stede, til avisen.

– Da de kom ned fra rommet hans i andre etasje med den livløse kroppen, fulgt av Mandela, begynte det å synke inn at Madiba hadde forlatt oss, forteller øyenvitnet.

Søndag ettermiddag ble det kjent at 53 stats- og regjeringssjefer kommer for å ta farvel med Mandela, ifølge sørafrikanske myndigheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus