Meny

Smilte fra øre til øre etter å ha kommet seg ut av Nord-Korea

Den pensjonerte soldaten Merrill Newman smilte bredt ved siden av kona si, Alicia, etter å ha landet på flyplassen i San Francisco lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix. sz797a67: Merrill Newman ble pågrepet da han besøkte Nord-Korea som turist tidligere i år. Lørdag ble han løslatt og deportert. Foto. Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

85 år gamle Merrill Newman var sjeleglad da han fikk se familien igjen. Sverige hylles for arbeidet med å få ham løslatt i Nord-Korea.

Amerikanerne har ikke egen ambassade i Nord-Korea, så den svenske tilstedeværelsen i Pyongyang har vært viktig i arbeidet med å få løslatt Newman, sier en tjenestemann i Det hvite hus.

Newman ble pågrepet da han satt på flyet og hadde tenkt seg hjem etter å ha besøkt Nord-Korea som turist. Amerikanske myndigheter har vært krasse i kritikken av Pyongyang etter at pensjonisten med helseproblemer ble satt bak lås og slå.

Lørdag kunne Newman koste på seg et stort smil. Etter å ha blitt deportert til Beijing, fikk han satt seg på et fly hjem til USA. I San Francisco ble han tatt imot av familien og et stort presseoppbud på flyplassen.

Les også: - Nord-Koreas fangeleire utvides

– Sjeleglad

– Det har vært fantastisk å reise hjem, og jeg er sliten, men nå kan jeg være med familien min, sa Newman ifølge amerikanske medier med et stort smil, og la til at han nå er sjeleglad over å være på amerikansk jord igjen.

– Takk til dere alle for støtten jeg har fått, sa han.

Avgjørelsen om å slippe Newman fri ble tatt samtidig som USAs visepresident Joe Biden besøkte den demilitariserte sonen som skiller nord og sør.

– De har sluppet fri en person som aldri skulle ha blitt arrestert i utgangspunktet. Det er en positiv ting de har gjort, sa Biden.

Visepresidenten hadde telefonkontakt med Newman etter at han ble sluppet fri.

– Jeg tilbød ham en tur hjem med Air Force 2, men som han påpekte er det en direkterute til San Francisco. Jeg forstår ham godt, jeg hadde tatt det flyet jeg også, sa Biden.

Nord-Korea: – 85-åring fra USA har tilstått forbrytelser

– Hvem vet?

Nordkoreanske myndigheter anklaget Newman for å ha rakket ned på regimet og for å ha begått krigsforbrytelser som rådgiver for en amerikansk etterretningsenhet under Korea-krigen på 1950-tallet.

Ifølge KCNA ble 85-åringen løslatt og deportert «av humanitære årsaker». En tjenestemann i Obama-administrasjonen sier ifølge svenske TT at den svenske ambassaden i Pyongyang har lagt ned en «heroisk» innsats i saken.

Men tjenestemannen kunne ikke kaste noe mer lys over hvorfor Nord-Korea valgte å slippe Newman fri.

– Hvem vet? Vi kan bare spekulere. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus