Ti krav fra Venstre til neste budsjettrunde

Trine Skei Grande (t.v.) mener Venstre fikk godt gjennomslag i årets budsjettforhandlinger. Nå legger hun fram det hun kaller arbeidslista for neste års budsjett, og håper på gehør hos finansminister Siv Jensen (t.h.). Her er de to fotografert under finansdebatten i Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Trine Skei Grande (t.v.) mener Venstre fikk godt gjennomslag i årets budsjettforhandlinger. Nå legger hun fram det hun kaller arbeidslista for neste års budsjett, og håper på gehør hos finansminister Siv Jensen (t.h.). Her er de to fotografert under finansdebatten i Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Venstre-leder Trine Skei Grande legger fram ti krav hun ønsker oppfylt i de neste budsjettforhandlingene med regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg tror ingen av punktene forundrer Erna eller Siv, sa Skei Grande i sin tale til landsstyret lørdag. Der serverte hun det hun kalte arbeidslista for budsjettforhandlingene fram mot neste høst.

Differensiert betaling både i barnehage og SFO og økt bruk av gratis kjernetid står som første punkt på lista, men Skei Grande medgir at kravene ikke kommer i prioritert rekkefølge.

– Men det er klart at for Venstre er miljø og kunnskap to av de viktige områdene som vi må ha gjennomslag på, sier hun til NTB etter talen.

Venstre ønsker et utdanningsløft for ukvalifiserte lærere og en «forpliktende opptrappingsplan for 11 måneders studiestøtte».

Les også: Venstre setter ostetoll-strid på vent

Passer på Høyre

Skei Grande viste til Pisa-undersøkelsen som ble lagt fram tidligere i uka, og skylder på den forrige regjeringen når Norge bruker så mye penger på skole og kun får resultater «på det jevne». Hun oppfordrer utdanningsminister Torbjørn Røe-Isaksen til å lette byråkratiet for lærerne, så de får brukt tiden på selve lærergjerningen.

Men Venstre-lederen kritiserer den nye regjeringens vektlegging av matematikk og realfag når lærere nå skal få mer videre- og etterutdanning.

– Vi må passe på Høyre når de styrer utdanningspolitikken. Det de ikke skjønner er at unger er hele mennesker som trenger en helhetlig følelse av mestring, sier Skei Grande.

Hun mener mestringsfølelsen i andre fag enn de «harde» basisfagene kan gjøre det lettere å ta utfordringen i de vanskelige fagene, som matte.

Les også: Venstre lover å være vaktbikkje

Grønne krav

Blant de grønne kravene på Venstres liste, står skattefradrag for enøk-investeringer i egen bolig og penger til jernbane og kollektivtrafikk. Venstre ønsker også tiltak som motvirker den såkalte todelingen av norsk næringsliv mellom industri knyttet til oljeproduksjonen og andre bedrifter og at man bremser oljeutvinningen og investeringene i den sektoren.

Skei Grande påpeker at dette er en av de store utfordringene for norsk økonomi.

– Men jeg merker meg at vi har en statsminister som ofte og lenge snakker om todelingen av norsk økonomi og jeg regner med at hun blir kjempeglad når Venstre kommer med forslag for å unngå dette, sier Venstre-lederen til NTB.

Hun vil starte omleggingen med å støtte innovasjon og gründerskap og lette skatteregimet for småbedrifter i andre sektorer.

Selv om Skei Grande presenterte partiets ønsker til budsjettforhandlingene som ti krav, vedgår hun at de ikke er noe ultimatum som avgjør fortsatt støtte til regjeringen.

– Vi er i forhandlingsposisjon med regjeringen, og de kan gjøre forhandlingene vanskelige ved å innfri få av kravene og så kan de gjøre de lettere ved å gjennomføre mange av dem, sier Skei Grande.

Asylforhandlinger

I talen til landsstyre tok partilederen også opp forhandlingene om asylpolitikken. Ifølge samarbeidserklæringen med Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet skal asylreglene ta mer hensyn til barna.

Dessuten skal det jobbes fram en ny modell for vanlige asylmottak, ved siden av såkalte lukkede mottak. Regjeringen og samarbeidspartiene vurderer å innføre to typer mottak: Ett for dem som skal bosettes i Norge og ett for dem som skal sendes ut av landet.

– Vi er villige til å prøve en mer differensiert mottaksstruktur, men de som bor på returmottak skal ikke ha noe lavere levekår enn de som bor på et bosetningsmottak, understreker Skei Grande.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus