Meny

Sør-Afrika forbereder seg på avskjed med Mandela

Sørafrikanere sørger over Mandela utenfor hjemmet hans i Johannesburg. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens sørafrikanerne sørger over sin «tata Madiba», jobber myndighetene gjennom helgen frenetisk for å forberede tirsdagens store minneseremoni for Nelson Mandela.

– Ansatte i regjeringen og det øvrige statsapparatet jobber nå døgnet rundt for å overholde alle fristene som er satt, sier Collins Chabane, minister ved presidentens kontor, til sørafrikansk radio lørdag.

Et stort antall utenlandske stats- og regjeringssjefer samt representanter for kongehus og andre dignitærer, ventes til Sør-Afrika de nærmeste dagene for å delta på den store minneseremonien som skal holdes på en stor fotballstadion i Johannesburg tirsdag.

Bakgrunn : Se Nelson Mandelas liv

Det er en enorm sikkerhetsutfordring for landet, som nå jobber på spreng for å få organisert seremonien og innlosjert alle de prominente, og mindre prominente, gjestene.

Mandelas båre i kortesje gjennom Pretoria

Nelson Mandelas båre skal fraktes i kortesje gjennom gatene i hovedstaden Pretoria i tre dager på rad, opplyser sørafrikanske myndigheter.

Myndighetene oppfordrer folk til å omkranse gatene når kortesjen passerer.

– Hver morgen, når kortesjen frakter båren fra likhuset til Unionsbygningen, der han skal ligge på likstrå, så skal ruten bli offentliggjort, sier regjeringstalsmann Neo Momodu.

Mandela skal ligge på likstrå i Pretoria fra onsdag til fredag neste uke, før båren fraktes videre til hjembyen hans Qunu, der han gravlegges neste søndag.

Sørger og danser

Selv om Mandela var en gammel mann og hadde vært syk lenge, kom dødsbudskapet likevel brått på mange sørafrikanere. Fredag ble det innledet en ti dager lang landesorg,

Over alt i hele landet gir folk uttrykk for sin sorg over at Mandela nå er død, samt glede og takknemlighet for alt han gjorde for landet og for kampen mot apartheid.

Les også: Dette kan bli hans siste hvilested

Over hele landet var folk samlet til en ny våkenatt natt til lørdag. I parker og på gater, utenfor hjemmet hans og foran regjeringskontorer. I Soweto og på landsbygda synger og danser folk og deler sine minner om «tata Madiba» med hverandre.

– Jeg ble født etter at han ble president, og jeg husker bare det Sør-Afrika han overlot til oss, det Sør-Afrika han ga oss, sier en sørgende kvinne til nyhetsbyrået Reuters.

– Så i dag er en god dag til å gi ham blomster og huske ham og det Sør-Afrika han kjempet for.

Sorg i Qunu

I Mandelas barndomsby Qunu var det imidlertid ingen som sang eller danset. Der snakket folk i stedet med lave stemmer om byens store sønn.

– Vi er i sorg. Han fortjener vår største og dypeste respekt, ser Mfundo Mitara, ordfører i Qunu og Mandelas nevø. Neste søndag skal Mandela stedes til hvile på gravlunden i Qunu.

– Jeg tror ikke denne byen noensinne kommer til å se en person av hans kaliber igjen. Vi er takknemlige for å ha kunnet kalle ham en av våre egne, sier Albert Njokweni, som er ute og passer geitene sine.

Sikkerhetsutfordring

Blant gjestene som er ventet til Johannesburg tirsdag, er USAs president Barack Obama og tidligere president Bill Clinton, George W. Bush og Jimmy Carter. Frankrikes president François Hollande kommer også, i tillegg til stats- og regjeringssjefer fra hele av verden. Også en rekke kongehus blir representert.

Det er ennå ikke avgjort hvem som skal representere Norge, det blir bestemt i løpet av lørdagen, ifølge Statsministerens kontor.

I Sverige meldes det imidlertid lørdag morgen at de der ennå ikke har mottatt noen invitasjon fra Sør-Afrika. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus