Sylvi Listhaug om ostetoll:

– Redusert ostetoll kan få virkning i Norge

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) har henvendt seg til Venstre om den omstridte ostetollen. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) har henvendt seg til Venstre om den omstridte ostetollen. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

Ikke på kort, men på lang sikt, skriver Sylvi Listhaug. Omlegging av prosenttollen vil begrense rommet for økte priser og kan bidra til økt importkonkurranse, bekrefter hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lettelse av ostetollen overfor EU vil ha liten virkning på kort sikt, men kan få virkning for norsk landbruksproduksjon på lenger sikt.

Det skriver landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) i et brev til Venstres stortingsgruppe fredag ettermiddag.

«Omlegging av prosenttollen vil begrense rommet for økte priser og kan bidra til økt importkonkurranse», bekrefter Listhaug.

«Virkningen for jordbruket, næringsmiddelindustrien og forbrukerne av å legge om prosenttollen, kan imidlertid ikke vurderes uavhengig av andre reformer som Regjeringen vil gjennomføre for å styrke norsk jordbruks konkurranseevne til beste for hele verdikjeden fra bonde til forbruker», skriver Listhaug.

Europaminister Vidar Helgesen sa 19. november til EU i Brussel at regjeringen ensidig ønsker å gi EU lavere tollsatser for noen oster, kjøttvarer og hortensia. Med dette ønsker den nye regjeringen å reversere tollskjerpelsen de rødgrønne innførte fra nyttår for å beskytte norsk melkeproduksjon.

Les også: Vidar Helgesen ble mottatt med glede av EU

Ostetoll-tvil i Stortinget

I ettertid viser det seg at det er tvilsomt om regjeringspartiene Frp og Høyre har flertall i Stortinget for et skritt i den retningen. De rødgrønne og KrF er imot, mens Venstre er på vippen og avgjør utfallet.

Venstre er imidlertid splittet innad, og skulle ha avgjort sitt syn på et møte i stortinsgruppen forrige uke. De ville først ha svar fra landbruks- og matminister Sylvi Listhaug på ti spørsmål om virkningene av redusert toll.

Det kom ikke før fredag, så Venstre utsatte sin behandling av ostetollstriden til kommende uke, trolig onsdag.

Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og næringsmiddelindustrien frykter virkningen dersom ostetollen blir redusert.

Les også: Venstre setter ostetollstrid på vent

– Ikke 50.000, men 15.000

Venstre ville også vite hva statsråden mener om Norges Bondelags anslag for tapene norske melkeprodusenter vil bli påført med redusert toll. Bondelaget har kommet frem til 50.000 kroner året.

Listhaug skriver at en prisøkning på 23 øre for melk til oster som fikk prosenttoll, utgjør cirka 15.000 kroner for et bruk med gjennomsnittskvote.

Hun antyder i brevet at en eventuell tollendring ikke kommer før jordbruksoppgjøret våren 2014.

Les landbruks- og matministerens brev til Venstre om ostetoll

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus