Meny

Minst ni omkom i uværets herjinger i Europa

Vannstanden i flere danske byer har skapt problemer. Foto: Henning Bagger / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre personer omkom i Polen da et tre blåste over ende og traff en bil. I Storbritannia krevde uværet to dødsofre, i Sverige tre, mens én person mistet livet i Danmark.

Det var i den polske byen Poraj at tre mennesker døde da vinden felte et tre som traff en bil. I Skottland omkom en lastebilsjåfør etter at bilen hans veltet, mens en mann i England døde da han ble truffet av et tre som blåste over ende.

I det sørlige Sverige omkom en mann da han ble truffet av et tre, mens to filippinske sjømenn er savnet etter at de falt over bord utenfor Sveriges kyst. De antas å ha omkommet.

I Danmark døde en 72 år gammel kvinne da bilen hun satt i veltet som følge av sterk vind.

Les også: Hordaland: – Ekstremt glatte veier

Strømbrudd

I Polen er mer enn 400.000 uten strøm etter uværet. Også i resten av Europa er titusenvis av mennesker uten strøm.

Fredag morgen var stormen i ferd med å svekke seg etter kraftig vind i mange timer natten gjennom.

Den danske beredskapsetaten melder at de så langt har hatt tre ganger så mange utrykninger som ved det forrige kraftige uværet, som var i oktober.

Et tog sporet av på Fyn, uten at det kom til personskader. Storebæltsbroen er i morgentimene stengt for trafikk etter at en lastebil veltet, mens Øresundsbroen er gjenåpnet.

Ellers blåste vinden natt til fredag trær over ende og takstein av hus, men det største problemet nå er den økende stormfloen. I deler av Danmark fryktes det at vannstanden kan stige til opptil 2 meter over normalnivået.

Bakgrunn: Busser blåste av veien utenfor Ålesund - tre personer skadd

Kan bli evakuert

Politi og heimevernssoldater kjemper for å holde vannet vekk fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde og har stablet sandsekker rundt bygningen som huser fem tusen år gamle skip.

Det er også mulig at noen innbyggere i Roskilde kan bli evakuert som følge av den høye vannstanden. Vannstanden har skapt problemer i flere danske byer. Havnene i både Frederiksværk og Holbæk har blitt stengt.

Også i Odense, Hornbæk, Helsingør og København er det problemer på grunn av vannstanden.

I Sverige er det problemer med både vei-, tog- og flytrafikk. Rundt 21.000 boliger har mistet strømmen i Sør-Sverige, de fleste i Skåne.

Deler av Helsingborg sentrum er sperret av på grunn av faren for at juledekorasjoner med store lysekroner skal løsne i den kraftige vinden.

Les også: Sverige: Mann fikk tre over seg - døde

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus