Meny

Letemannskaper anmelder politiet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pårørende til skredoffer er glad for at frivillige letemannskaper har anmeldt politiet for å ha stanset leteaksjonen etter den 22 år gamle reingjeteren Ailo Anund Jonsson.

Anmeldelsen kommer etter at letemannskapene torsdag kveld i forrige uke ble nektet av Midtre Hålogaland politidistrikt å dra inn i området der 22-åringen hadde forsvunnet.

40 personer fra Norsk Folkehjelp og Røde Kors var klare til å rykke inn, men ble stanset av politiet.

– På vegne av de pårørende og foreldrene til Ailo som omkom i skredulykken er de glade for at profesjonelle letemannskaper har anmeldt politiet for å ha stanset leteaksjonen, sier ordfører Erling Bratsberg i Lavangen til Troms Folkeblad.

Les også: 22-åring funnet omkommet i snøskred i Nordland

– Kunne blitt funnet i live

Mannskapene mener at de kunne klart å berge livet til 22-åringen.

– Da mannen ble funnet omkommet dagen etter, tok det lavinehunden bare to minutter å lokalisere ham. Det betyr at han i beste fall kunne ha blitt funnet i live dersom vi hadde sluppet inn i skredområdet torsdag kveld, sier hundefører Bjørn Einar Helland i Norske Redningshunder til NRK.

Bratsberg forteller videre at det var amper stemning da leteaksjonen ble stanset. Familiemedlemmer og venner av Jonsson Eira dro alene i inn området for å lete etter at letemannskapene ble nektet.

– Været og forholdene var veldig godt for å starte søket da de pårørende selv måtte dra ut og leite og mannskapene er trent til å ferdes i fjellet. De mener politiet har vist veldig dårlig dømmekraft ved å nekte letinga fredag kveld. Ingen kunne på det tidspunktet vite om Ailo Anund Jonsson Eira lå like under snøen og var i livet da, sier ordføreren.

Les også: Letemannskaper: - Dette er noe av det mest meningsfulle vi gjør

Har mottatt anmeldelse

Spesialenheten for politisaker bekrefter at de har mottatt en anmeldelse.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse på politiet i kjølvannet av leteaksjonen, sier etterforskningsleder Thomas Nordberg i Spesialenheten for politisaker til NRK.

Spesialenheten har bedt om operasjonslogger, lydlogger og dokumenter i saken.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus