Meny

– Det koker under overflaten

Sørgende tenner lys utenfor hjemmet til Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela. Sør-Afrikas anti-apartheidhelt Mandela sovnet torsdag stille inn i sitt hjem, 95 år gammel, etter måneders kamp mot lungeinfeksjon. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvilken vei går Sør-Afrika etter Mandelas bortgang?

Nelson Mandela gikk torsdag bort i en alder av 95 år. Han var vinner av Nobels fredspris og ble valgt til Sør-Afrikas første svarte president etter å ha tilbrakt nærmere tre tiår i fengsel. Han var en bauta i sørafrikansk politikk, og hadde mye å si for at overgangen fra apartheidregimet foregikk i fredelige former.

– På kort sikt vil vi først og fremst se en voldsom sorg og et savn, og en følelse blant millioner av sørafrikanere om at landet har endret seg, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres, til ABC Nyheter.

Hun har bodd lenge i Sør-Afrika og har forsket på landet. Tørres har møtt Nelson Mandela ved flere anledninger.

Les også: Sørafrikanerne tar farvel med Mandela

Men det råder en omfattende sosial uro i Sør-Afrika. Landet har en arbeidsledighet på 25 prosent og svært mange lever under fattigdomsgrensen. Det er en mulighet for at uroen vil tilta i styrke nå som Mandela er borte, mener Tørres.

Svart og hvit

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp Liv Tørres. Foto: Norsk Folkehjelp.Generalsekretær i Norsk Folkehjelp Liv Tørres. Foto: Norsk Folkehjelp.

Et spørsmål på manges lepper er utviklingen i forholdet mellom landets hvite minoritetsbefolkning og den svarte flertallsbefolkningen.

Frem til 1994 var landet regjert av en hvit regjering som håndhevet den avskydde apartheidpolitikken, og forskjellene i levekår mellom hvite og svarte er fremdeles stor.

– Jeg tror mange hvite har oppfattet at Mandela har vært en garantist for forsoning, og blant en del hvite er det bekymring for at hans bortgang vil skape protestaksjoner blant svarte. Du skal heller ikke se bort fra at dette er lokket som fjernes fra sosial uro, at Mandelas tilstedeværelse har holdt mange fattige, svarte litt tilbake, sier Tørres.

– Men på kort sikt er det først og fremst en sorgreaksjon i Sør-Afrika nå, og en følelse av at de står samlet i sorgen.

Les også: Nelson Mandela hylles over hele verden

– Nesten-anarki

Det har rådet et nesten-anarki i deler av Sør-Afrika de siste årene, mener Tørres.

– Dette er faretruende i seg selv. Sosial uro som sprer seg, som er voldelig, som er uorganisert. Det koker under overflaten, og det er i seg selv farlig, fordi det åpner for manipulerende, karismatiske enkeltpersoner.

– I den sammenhengen er det svært viktig at det står frem noen tunge, pålitelige ledere som kan levere. De er ikke så veldig lett å finne akkurat nå i Sør-Afrika. De sitter ikke i maktposisjoner i dag. Det er ingen av dagens ledere som kan måle seg med Mandela, sier Tørres.

Se tidslinjen over Mandelas liv

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus