Uvisst utfall på WTO-ministermøteNorge mer passiv, men gavmild på WTO-toppmøte

WTO-handelsmenn: WTO-toppene med generaldirektørsier Roberto Azevêdo i spissen (nummer tre fra venstre) får penger, men lite politiske initiativer fra Norge. Foto: WTO/Antara.
WTO-handelsmenn: WTO-toppene med generaldirektørsier Roberto Azevêdo i spissen (nummer tre fra venstre) får penger, men lite politiske initiativer fra Norge. Foto: WTO/Antara.
Artikkelen fortsetter under annonsen

WTO-ministrene som avslutter møtet sitt på Bali i dag får 66,3 millioner av Norge. Fra Jonas Gahr Støres aktive rolle i WTO, har den nye regjeringen dempet norsk dominans på WTO-ministermøter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
WTOs langdryge Doha-runde

Startet i 2001: Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Mange temaer: Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Fastlåst: Forhandlingene har vært fastslåste.

I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk). Men også dette mini-ministermøtet mislyktes. Et ministermøte i desember 2009 lyktes heller ikke å få til reell bevegelse.

Hva er WTO? Verdens handelsorganisasjon har p.t. 153 stater som medlemmer og har et omfattende, forpliktende regelverk for å begrense handelshindringer. I likhet med EØS-avtalen griper noen av handelsreglene vidt inn i statenes suverenitet til å utforme politikk.

Les mer på Utenriksdepartementets WTO-sider.

Ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) som skulle vært ferdig på Bali i morgentimene norsk tid fredag, drøyer på grunn av store uoverensstemmelser.

Mye av striden har gått på utviklingslandenes rett til offentlige innkjøp av matvarer for å kriselagre mot sultkatastrofer.

Slike statlige oppkjøp blir anklaget av USA og andre rike land for å være ulovlig statsstøtte til landbruket deres.

Men også internt blant utviklingslandene har det vært usedvanlig mye splittelse på dette ministermøtet, ifølge rapporter ABC Nyheter har fått.

Les også: Ny WTO-sjef tror på global «EØS-avtale» i desember

Norge fra sentral til passiv i WTO

Da Jonas Gahr Støre (Ap) var utenriksminister, pleide Norge å være i førersetet på WTO-møtene. Han fikk ofte roller som leder av de viktige forhandlingsprosessene.

Denne gangen var Norge ikke engang representert med utenriksminister Børge Brende, men den nyutnevnte statssekretær Morten Høglund (Frp). Og han er ikke engang til stede på forhandlingene i den kritiske sluttrunden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag formiddag sitter han på flyet hjem, opplyser Utenriksdepartementet.

Men før Høglund dro fra Bali-toppmøtet, meddelte han at Norge vil gi 66,3 millioner kroner i støtte for å bistå utviklingsland med deltakelse i ulike WTO-prosesser.

– WTO ønsker velkommen Norges støtte på nøkkelområder for å beskytte handels- og utviklingsbehovene til verdens fattigste land, sa WTOs generaldirektør, brasilianeren Roberto Azevêdo til det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Støre åpner for ny vri i WTO, butter mot Kina og Afrika

Vil gjenvinne tilliten til WTO

– Norge har ligget ekstremt lavt i terrenget, ikke vært med på mange av konsultasjonene, sier Aksel Nærstad til ABC Nyheter fra Bali.

Han er seniorrådgiver i Utviklingsfondet og styremedlem i Handelskampanjen, er til stede på ministermøtet og har mange års erfaring fra WTO-prosessene.

Saken fortsetter under bildetHøyre hånd: Jonas Gahr Støre var daværende WTO-generaldirektør Pascal Lamys høyre hånd på WTOs sjuende ministermøte. På det niende møtet er Norge mer usynlig. Foto: Thomas Vermes.Høyre hånd: Jonas Gahr Støre var daværende WTO-generaldirektør Pascal Lamys høyre hånd på WTOs sjuende ministermøte. På det niende møtet er Norge mer usynlig. Foto: Thomas Vermes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge har sagt vi er for en løsning uten å ha støtte noe eller gått imot noe, sier Nærstad.

Statssekretær Morten Høglund talte for viktigheten av å få til altomfattende internasjonale avtaler som regulerer en friest og mest mulig rettferdig verdenshandel, da han torsdag holdt Norges hovedinnlegg.

– Med en avgjørelse på Bali vil WTOs forhandlingsvirksomhet gjenvinne sin troverdighet, sa Høglund der, men hadde altså ikke tid til å være med på innspurten.

WTO har forgjeves prøvd å forhandle fram en ny, global «EØS-avtale» siden 2001, men har så langt mislykkes i denne såkalte «Doha-runden». Organisasjonen avholder sitt ministermøte annethvert år.