Meny

Uværet skaper innstillinger og forsinkelser i flytrafikken

INNSTILTE AVGANGER: Ved 9.30-tiden fredag var 22 ulike avganger fra 13 ulike flyplasser innstilt. I tillegg var det mange forsinkelser i flytrafikken. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyselskapene sliter med en rekke innstillinger, spesielt på Vestlandet, som følge av uværet. Problemene vil forplante seg utover dagen, ifølge Avinor.

Uværet skapte store forsinkelser og en rekke innstilte avganger torsdag. Også fredag morgen slet flyselskapene med en rekke innstillinger, spesielt på Vestlandet.

Ved 9.30-tiden fredag var 22 ulike avganger fra 13 ulike flyplasser innstilt. I tillegg var det mange forsinkelser i flytrafikken.

– Spesielt Vigra ved Ålesund sliter med å holde flyplassen åpen. Her blåser det opp mot 60 knop i vindkastene (sterk storm), og vinden kommer på tvers av rullebanen. Vi har også vært nødt til å stenge Ørsta-Volda lufthavn Hovden for kortere perioder, opplyser kommunikasjonssjef Guri Høeg Ulverud i Avinor til NTB.

Hun sier at passasjerene må regne med at forsinkelser og innstillinger vil forplante seg utover dagen.

Les også: Busser blåste av veien - tre personer skadd

Frustrasjon og køkaos på Sola

Avgangshallen på Stavanger lufthavn Sola er full av folk som står i kø, sitter på gulvet med hodet i hendene eller ser håpefullt opp på lystavla. De fleste avgangene er kansellert, noen utsatt, på morgenen og formiddagen.

Ute har vinden roet seg, bare noen vindkast minner om stormen som raste langs rogalandskysten natt til fredag.

Veteranskøyteløper Trygve Hetland fra Sola var på vei til Erfurt i Tyskland for å gå skøyteløp, en tradisjon for ham første adventsuka de siste fire årene. Flyet fredag ble først utsatt, så kansellert, deretter fikk han beskjed om å hente bagasjen som var sjekket inn og stille seg bakerst i køen foran SAS-skranken.

Les også: Skolebusser skled av veien

– Veldig dårlig informasjon

Køen han sikter til er 50 meter lang med 4-5 personer i bredden. Da Hetland stilte seg der, hadde den vært omtrent like lang siden klokka 4 fredag morgen.

– Det er klart det er leit, i år skulle jeg ta med kona og gå på julemarked i Tyskland. Vi får kanskje igjen penger for flybillettene, men hva med hotell og togreisen fra Frankfurt til Erfurt? Vi får veldig dårlig informasjon her, eneste mulighet er å stå i denne køen, noe som sikkert tar minst en time, sukker han.

Flere av køståerne uttrykker frustrasjon over mangel på informasjon på SAS sine nettsider og nesten to timers ventetid på telefonen. Selv om vinden har løyet, er det mangel på fly og mangel på mannskap som skaper problemer for avgangene.

Sjekk været der du er.

Nedstemt

– Det ligger en atmosfære av resignert aksept over alle sammen, sier daglig leder Jenny Svensson i restauranten Pulpit Rock, mens hun ser utover de fullsatte bordene.

Det er mest nedstemthet over de helgeturene som ikke er blitt noe av eller reisen hjem til familien som blir utsatt eller avlyst.

– Det har vært sånn i nesten et døgn nå, sier Svensson, mens noen kommer med et utrop i bakgrunnen:

– Se et fly!

Det utløser latter ved flere bord.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus