Full frifinnelse i sykehussaken

Ekteparet som var tiltalt for å ha utnyttet filippinske sykepleiere, ble fredag frikjent i Oslo tingrett. Også Oslo universitetssykehus er frikjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor, politiadvokat Hans Petter Skurdal, nådde dermed ikke fram med sin påstand om halvannet års fengsel for ekteparet og en bot på 3,6 millioner kroner for sykehuset.

– Det er åpenbart at vi ikke har fått det slik vi ønsket, så nå får vi lese dommen nøye før vi tar stilling til om den skal ankes, sier Skurdal til Aftenposten.

– Utilbørlig utnyttelse

Tiltalen mot sykehuset og ekteparet ble tatt ut etter utlendingsloven og gikk ut på utilbørlig utnyttelse av sju filippinske sykepleiere som de skaffet jobb i Norge. Tre av de sju arbeidet ved sykehuset.

Ekteparet var bindeledd mellom sykehuset og de utenlandske sykepleierne, og tok seg urimelig godt betalt av sykepleierne for å hjelpe dem med å søke arbeidstillatelse, skaffe seg bolig og søke jobber, ifølge tiltalen.

Tiltalepunktet om utilbørlig utnyttelse bygde på dette – at ekteparet angivelig tok seg for godt betalt for tjenester.

Les også: Litauere utsatt for grov sosial dumping - fikk 17 kroner timen

– Ikke utilbørlig

I dommen kritiseres ekteparet for å ha sløst med sykepleiernes penger, men ikke på en utilbørlig måte, som loven krever for at de skal kunne dømmes.

Oslo universitetssykehus anmeldte saken til politiet i fjor. Likevel ble det tatt ut tiltale også mot sykehuset.

Bakgrunnen var at sykehuset høsten 2010 var i desperat mangel av operasjonssykepleiere. Via uformelle kanaler – det tiltalte ekteparet – åpnet det seg en mulighet for å rekruttere sykepleiere fra Filippinene.

I etterkant av avsløringer i pressen, tok sykehuset avstand fra samarbeidet og ga sykepleierne fast ansettelse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus