Meny

Frihetsforkjempere hyller Mandela

Myanmars opposisjonsleder Aung San Suu Kyi, som selv har tilbrakt år bak murene, hyller Nelson Mandela som en stor inspirator. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frihetsforkjempere, åndelige ledere og statsoverhoder hyller Nelson Mandela. Han lærte oss at vi kan forandre verden, sier Aung San Suu Kyi.
Tibetanernes åndelige leder Dalai Lama omtaler Nelson Mandela som en kjær venn som han vil savne.

Dalai Lama hyller Mandela som «en mann med mot, prinsipper og udiskutabel integritet».

– Den beste måten å hylle ham på, er å gjøre alt vi kan for å bidra til å fremme samhold mellom mennesker og arbeide for fred og forsoning slik han gjorde, sier Dalai Lama.

Les også: Nelson Mandela hylles over hele verden

– Vi kan forandre verden

Nelson Mandela lærte oss at vi kunne forandre verden, sier fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

Demokratiforkjemperen i Myanmar, som fikk Nobels fredspris i 1991, to år før Mandela fikk prisen, hyller den sørafrikanske frigjøringshelten som døde torsdag.

– Han fikk oss alle til å forstå at ingen skal straffes for hudfargen sin, for omstendigheter vi fødes inn i. Han fikk oss også til å forstå at vi kan endre verden, at vi kan endre verden ved å endre holdninger, ved å endre oppfatninger, sier Suu Kyi i sitt minneord.

– Han var et stort menneske som hevet standarden for menneskeheten, sier hun.

Les også: Dette var folkeheltens liv

En gammel venn

Nelson Mandela var en gammel venn av det kinesiske folk, og han var elsket og respektert verden over, heter det i en kommentar fra kinesiske myndigheter.

– Han hedres ikke bare av det sørafrikanske folk som landsfader, men vant også respekt og kjærlighet fra folk verden over, sier en talsmann for kinesisk UD, Hong Lei.

Kina oversendere sin dypeste kondolanse til den sørafrikanske regjeringen, det sørafrikanske folk og Mandelas familie.

Kina støttet ikke ANC i kampen mot apartheidstyret i Sør-Afrika, fordi de var støttet fra Moskva.

Kineserne støttet heller Den panafrikanske kongress (PAC), som var rivaler til ANC.

Først i 1998, fire år etter at Mandela ble valgt til president i Sør-Afrika, etablerte Kina diplomatiske forbindelser til landet.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus