Meny

Solberg: – Mistet vårt største politiske forbilde

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) mottok budskapet om Nelson Mandelas bortgang med sorg. – Han var trolig den største politikeren i vår tid, sier hun.

– Han var et symbol for veldig mange av oss gjennom arbeidet han har gjort. Han har vært en utrolig dyktig leder i Sør-Afrika, han har hatt en evne til å handle i et langvarig perspektiv. Han hadde en personlig utstråling og egenskaper som innga tillit. Han hadde utrolig karisma og gjennomføringskraft. Det er vanskelig å forestille seg andre som i sterkere grad har bidratt til å forme vår tenkning rundt politisk lederskap og forsoning, sier Solberg til NTB.

Bakgrunn: Folkehelten Nelson Mandela er død

Ungdomsleir

Solberg var som ungdom engasjert i antiapartheid-arbeid. Hun besøkte en ungdomsleir i Tanzania. I leiren møtte hun sørafrikanske ungdommer på flukt fra apartheidregimet. Dette var i 1984, mens Nelson Mandela fortsatt satt i fangenskap.

– Inspirasjonen han var for mange sørafrikanske ungdommer, oppfattet jeg som helt utrolig. Ikke minst hele tanken om forsoning, sier Solberg.

Norge og Mandela

Statsministeren tror også at Norge kan ha spilt en viktig rolle som støttefunksjon og samarbeidspartner i arbeidet med ANC, og med Nobels fredspris.

– Han selv understreket at Norge hadde en spesiell rolle i forhold til antiapartheid-arbeid, sier Solberg.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus