Meny

Uværet skaper kaos i hele Nordvest-Europa

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stormen som blåser over det nordvestlige Europa fører til trafikkaos, oversvømmelser, masseevakueringer og strømkutt. Minst fire personer er hittil meldt omkommet eller savnet.

Uværet torsdag rammet både Danmark, Sverige, Storbritannia, Nederland, Belgia og Tyskland. Hundrevis av flyavganger er forsinket eller innstilt, og i Danmark og Sør-Sverige var all togtrafikk stanset, og en rekke broer ble stengt og ferjer innstilt.

– Stormen er så voldsom at vi stenger av sikkerhetsmessige hensyn, opplyste trafikkoperatør Peter Svendsen i Banedanmark.

Øresundsbroen mellom Danmark og Sverige var blant broene som måtte stenge etter at det ble målt sterk vind med opp mot 25 sekundmeter vind i kastene. På Kastrup flyplass i København var det store forsinkelser i flytrafikken torsdag kveld, og flyplassen i Billund måtte stenge.

Les også: Flere forsinkelser i flytrafikken

Sjøfolk savnet

To personer er fortsatt savnet etter å ha falt over bord fra et nederlandsk lasteskip utenfor Ystad i Sverige. En leteaksjon er i gang, men søket er vanskelig på grunn av høye bølger og sterk vind.

I Holsterbro i Danmark mistet en 72 år gammel kvinne livet da varebilen hun var passasjer i, blåste over ende.

Stormen, som i Danmark har fått navnet Bodil mens den kalles Sven i Sverige, ventes å bevege seg østover utover kvelden og natten. Både i Danmark og Sverige oppfordres folk til å holde seg innendørs på grunn av fare for løs gjenstander som fyker med vinden.

Les også: Uvær i Sør-Norge: – Hold dere innendørs

Mye snø

I det sørlige Sverige ber veimyndighetene bilister om å være forsiktige og tilpasse farten etter været og føreforholdene. Det er ventet å falle 40 centimeter snø i kveldstimene torsdag

Sveriges meteorologiske- og hydrologiske institutt advarer om høy vannstand fra Skagerrak til Øresund. Vannet er ventet å stige mellom 100 og 140 centimeter over normal vannstand.

Strømløse skotter

I Storbritannia er titusenvis av mennesker evakuert fra hjemmene sine på grunn av oversvømmelse, og britiske myndigheter melder at brottsjøene langs østkysten av England kan bli de voldsomste på over 60 år.

I Skottland var 100.000 husstander uten strøm torsdag ettermiddag. Myndighetene har sendt ut flomvarsel for flere kystområder, og innen det neste døgnet er det ventet at 3.000 eiendommer blir oversvømmet. I West Lothian omkom en lastebilsjåfør da bilen hans blåste over ende og veltet over to andre biler.

Se de voldsomme bildene fra stormen i Skotland her

Avbryte landingsforsøk

Stormen har også slått ut hele jernbanenettet i Skottland og alle tog er innstilt. I Glasgow ble sentralstasjonen evakuert etter at gjenstander som hadde blitt tatt av vinden knuste deler av glasstaket over stasjonsområdet. Også mange flyavganger ble forsinket eller innstilt.

Videoopptak fra flyplassen i Birmingham viser hvordan flere fly må avbryte landingsforsøk i siste liten etter å ha fløyet nærmest sidelengs inn mot rullebanen.

I Essex i England ventes den største springfloen på over 30 år skylle inn over land i løpet av kvelden og natt til fredag. I Rhyl i Wales måtte flere mennesker reddes ut med båt fra boligene sine etter at gatene ble fylt med vann.

Frykter for diker

I Nederland, der 27 prosent av landet ligger lavere enn havoverflaten, er en av de største flomvern stengt for første gang på seks år. Myndighetene i landet har utstedt flomvarsel for nordlige og nordvestlige deler av landet.

Langs kysten av Belgia er det ventet over seks meter høye brottsjøer når stormen øker på i løpet av kvelden og natten. Så høye bølger har ikke vært registrert på over 30 år, ifølge Carl Decaluwe, guvernør i provinsen Vest-Flandern.

Les også: Uvær gjør at flypassasjerer på Sola ikke kommer ut

I Tyskland har myndighetene trappet opp beredskapen i og rundt Hamburg, og folk oppfordres til å holde seg innendørs.

På flyplassen i Hamburg var nærmere 130 flyavganger innstilt torsdag kveld, mens over 80 avganger var innstil på Schiphol-flyplassen i Amsterdam.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus