Dykkerleder: – Stolte over å ha vunnet over staten

For Henning Haug, leder i Offshore Dykker Unionen, var det aldri tvil at saken måtte gå videre etter at dykkerne ikke nådde fram i det norske rettsvesenet. Foto: NTB scanpix
For Henning Haug, leder i Offshore Dykker Unionen, var det aldri tvil at saken måtte gå videre etter at dykkerne ikke nådde fram i det norske rettsvesenet. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder Henning Haug i Offshore Dykker Unionen sier han er stolt over å ha beseiret en stat støttet ev en mektig bransje. Torsdag ble nordsjødykkerne tilkjent erstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at dommen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) ble kjent, holdt Unionen pressekonferanse i Folkets Hus i Oslo. For Haug var det aldri tvil at saken måtte gå videre etter at dykkerne ikke nådde fram i det norske rettsvesenet.

– Vi synes dommen og grunnlaget fra Høyesterett ikke hang på greip og skjønte at vi måtte anke til EMD, sier dykkerlederen.

Takket støttespillere

– Vi har seiret mot en stat støttet av en mektig bransje. Det er stort for oss dykkere, legger han til.

Samtidig sier Haug at det er et skår i gleden at mange har gått bort mens kampen for erstatning har pågått og at de derfor ikke fikk oppleve at de vant til slutt.

Haug takket de mange som har støttet nordsjødykkerne i de årene de har slåss for å få erstatning, blant annet advokatene som har ført saken.

– Jeg overlater det juridiske til dem. Jeg vet at vi har vunnet, og det er nok for meg, sa han før han overlot ordet til advokat Katrine Hellum-Lilleengen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Nordsjødykkerne fikk medhold i Menneskerettighetsdomstolen

– Plikter å beskytte liv og helse

Advokaten påpekte at Norge er felt for å ha brutt artikkel 8 i menneskerettskonvensjonen.

– Den går på statens plikt til å beskytte borgernes liv og helse. Vi har anført at pionerdykkerne fra 1965 og fremover så absolutt befant seg i en situasjon med risiko for liv og helse og at dette skjerpet statens plikt til å sette i verk sikringstiltak.

Hellum-Lilleengen sier EMD har bitt seg spesielt merke i de såkalte dekompresjonstabellene som angir hvor raskt dykkerne kan stige opp etter et dykk.

– Det mest essensielle for trygge dykk er riktig dekompresjon, men disse tabellene ble behandlet som privat konfidensielle informasjon av selskapene, forklarer hun.

Enkelt forklart ville raskere oppstigning bidra til at et selskap kunne gi en lavere pris på anbud og dermed vinne kontrakter.

– Selskapene holdt denne informasjonen tett til brystet fordi det ga en konkurransefordel, forklarte advokaten og understreker at det kunne få helsekonsekvenser for dykkerne dersom tabellene ble brukt feil.