Meny

Nordsjødykkerne fikk medhold i Strasbourg

VANT MOT STATEN: Pionerdykkerne i Nordsjøen har vunnet saken mot staten i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Bildet viser to dykkere i dekompresjonskammeret. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pionerdykkerne i Nordsjøen vant en delseier mot staten i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Fakta om saken mellom staten og nordsjødykkerne

*Nordsjødykkerne organisert i Offshore Dykker Unionen (ODU) har fått sin sak fram for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg etter å ha tapt i Høyesterett i Norge.

* Dykkerne krever erstatning for helseskader påført dem i pionertiden i Nordsjøen. De mener den norske stat brøt menneskerettighetene ved at kontroll og oppfølging var altfor dårlig, og at dykkerne dermed ble påført helseskade.

*Opprinnelig var det fire dykkere som gikk foran i et søksmål mot staten. De vant i Oslo tingrett i 2007. To av dem ble tilkjent erstatninger på 5 – 6 millioner kroner.

* I Borgarting lagmannsrett tapte dykkerne og fikk ingen erstatning. I 2009 forkastet Høyesterett anken.

* De to øverste norske rettsinstansene slo fast at dykkerne har blitt påført skader, men konkluderte med at staten ikke kan holdes ansvarlig for dette. Staten har ikke drevet petroleumsvirksomhet i egen regi eller vært arbeidsgiver eller oppdragsgiver, heter det i høyesterettsdommen.

– Vi har vunnet. Jeg har nesten ikke ord. Vi er en liten gruppe dykkere som nå har slått staten. Det er vi både stolte og utrolig glade for, sier Henning Haug, som leder Offshoredykkerunionen, til VG i Oslo konferansesenter der nordsjødykkerne er samlet torsdag formiddag for å kommentere dommen , som er på 65 sider.

Domstolen har kommet fram til at dykkerne skulle fått informasjon om farene ved dykkingen. Den mener at hver dykker skal få en kompensasjon på 8.000 euro, eller 67.000 kroner. I tillegg får dykkerne dekket alle sakskostnader, som utgjør 340.000 euro – 2,8 millioner kroner – samlet for de sju dykkerne.

– Vi betrakter det som en full seier. Det er selvsagt ikke alle punkter vi har vunnet fram på, men det viktigste punktet er at dykkerne ikke har fått informasjon om faren ved dykkingen, sier Eyvind Mossige som er juridisk leder i LO-forbundet Industri Energi til NRK.

Staten har ikke erkjent erstatningspliktig for de fysiske og psykiske skadene dykkerne har lidt.

Les også: Dykkerleder: – Stolte over å ha vunnet over staten

Dykkerfaren

Det er særlig myndighetenes manglende informasjon om faren knyttet til dykking domstolen reagerer på.

«Selv om det hadde vært en manglende vitenskapelig enighet om de langsiktige effektene av trykkfallssyke, fikk dykkerselskapene lov til å hemmeligholde sine dykketabeller bare for å ha en konkurransefordel i forhold til andre selskaper», påpeker domstolen.

Den konkluderer med at dykkerne dermed ble nektet adgang til viktig informasjon om rask dekompresjon og om de konsekvensene det kunne få for deres helse og sikkerhet. De var derfor ikke i stand til fullt ut å kunne vurdere risikoen og gi sitt informerte samtykke, heter det videre.

Les også: Hun fikk 13 sekunder med sin far

Uenige

Et mindretall bestående av dommerne Peer Lorenzen fra Danmark og Dag Bugge Nordén fra Norge, er uenige i at staten har gjort seg skyldig i brudd på artikkel 8 som omhandler respekt for privat- og familieliv med hensyn til de langsiktige helseskadene manglende informasjon påførte dykkerne.

Nordén mener at myndighetene hadde manglende retningslinjer å gå etter i de konkrete sakene og mener derfor at de faller utenfor området staten er dømt for. I dommen trekker han fram flere saker der staten ble frikjent i lignende spørsmål.

Han konkluderer med at staten bør frikjennes for dette informasjonsansvaret og at dykkernes erstatningskrav må avvises i sin helhet. (©NTB)

Les også: – En seier at vi fikk saken opp i Strasbourg

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus