Meny

73 siktet i aksjon mot overgrepsbilder

OVERGREP: Bjørn-Erik Ludvigsen, politioverbetjent Kripos (f.v), Ketil Haukaas, sjef Kripos og Lena Reif, leder, seksjon for seksuallovbrudd i Kripos og redegjør for operasjon Share, en nasjonal politiaksjon for å stanse spredning av materiale som viser overgrep mot barn, på en pressekonferanse i Kripos torsdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet fant over 600.000 bilder de tror kan være straffbare. 73 personer avslørt etter en nasjonal aksjon.

Aksjonen er kalt Operasjon Share, og samtlige politidistrikter i Norge har igangsatt etterforskning.

Totalt dreier det seg om 68 saker, og det ble onsdag gjennomført aksjoner i de aller fleste sakene. 44 av de 73 siktede har erkjent straffskyld.

Kripos opplyser at aksjonen er et resultat av en innledende etterforskning utført av Kripos mot personer som deler overgrepsmateriale på fildelingsnettverket «eDonkey2000».

De enkelte sakene ligger påtalemessig under distriktet hvor internettabonnementet hører hjemme, opplyser Kripos.

Les også: Nordmenn involvert i internasjonal overgrepssak

Avdekke overgrep

Målet med aksjonen er å hindre distribusjon av overgrepsmateriale, samt videre å avdekke fysiske overgrep mot barn.

Kripos har valgt ut sakene ut fra flere kriterier, blant annet antall ulovlige filer som er delt, om det er personer i husstanden som tidligere er domfelt for seksuallovbrudd og om det er personer tilknyttet internettabonnementet som har tilgang til barn.

BESLAG: 73 personer er siktet i den nasjonale politiaksjonen. Dette er deler av politiets beslag i aksjonen. Foto: KriposBESLAG: 73 personer er siktet i den nasjonale politiaksjonen. Dette er deler av politiets beslag i aksjonen. Foto: Kripos

Kripos understreker at de foreløpig ikke har informasjon om fysiske overgrep i de 68 sakene, bortsett fra det som blir vist på filmer og foto.

– Dette vil avklares gjennom videre etterforskning i politidistriktene. Basert på tidligere saker vet vi imidlertid at en stor del av dem som besitter og deler overgrepsmateriale også selv begår seksuelle overgrep, opplyser Kripos-sjef Ketil Haukaas.

Svært grovt

Han opplyser at materialet som er avdekket så langt i aksjonen, er av svært grov karakter.

– Å beskytte barn mot overgrep er noe av det aller viktigste vi kan gjøre. De som deler bilder og film som viser overgrep mot barn skal vite at de risikerer å bli tatt – både i aksjoner som dette og gjennom daglig politiarbeid, sier Haukaas.

I etterforskningen har 173 datamaskiner blitt beslaglagt.

- Datamengdene som finnes i beslagene er helt formidable. Vi har funnet omtrent 600.000 bilder vi tror er straffbare, sier politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen, ifølge Aftenposten.

Vil etterforskere overgrep

Ifølge Aftenposten vil politiet nå etterforske om noen av de siktede selv kan ha begått overgrep.

Leder for seksjon for seksuallovbrudd hos Kripos Lena Reif sier at de har måtte gjort en prioritering.

– Vi må velge der vi tror det er størst fare for at det er begått overgrep, sier hun.

Hvert eneste politidistrikt etterforsker en eller flere saker i Operasjon Share. Både Rogaland og Oslo politidistrikter har seks saker hver, mens Agder og Østfinnmark har fem. I Hordaland er det fire saker.

– Viktig at de får hjelp

Leder av Norgesprogrammet i Redd Barna Janne Raanes er fornøyd med politiaksjonen.

– Det er veldig bra at politiet har gjennomført denne aksjonen. Gitt at det er norske barn som blir identifisert på filmene, er det viktig at de får den hjelpen de trenger, sier Raanes.

Hun viser til at mange barnevernkontorer i dag allerede sliter med kapasiteten og ikke har nok ressurser til å følge opp overgrepssaker.

– Derfor er det viktig at de tilføres ekstra ressurser og får den kompetanse som kreves, sier Raanes til NTB.Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus