Meny

Uvær i Sør-Norge:

Meteorolog ber folk holde seg innendørs

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Norge slipper trolig ekstremvær, men uværet er langt ifra avblåst. – Er man på feil sted til feil tid kan det blir skikkelig ille, advarer meteorolog.

Uværet er i full gang. Det blåser full storm både på Vestlandet og Sørlandet og vinden er på vei østover, melder Storm.no.

Allerede har været ført til stengte fjelloverganger, innstilte ferger til Danmark og forsinkelser i flytrafikken.

På Vestlandet melder politiet om mange hendelser som følge av uværet.

– Politiet oppfordrer fremdeles folk om å holde seg innendørs. Ikke gå ut, skriver stabssjef Edgar Mannes ved Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt i en pressemelding.

I Bokn holder en stor trailer på å velte, mens en buss fått blåst inn frontruta.

I Haugesund har det også være flere hendelser. En takplate har løsnet på et lagerbygg og et tak har blåst av en blokk. Deler av en vegg og et stillas ved sykehuset i byen har falt ned i veien.

På Stord har trær blåst ned og biler sitter fast imellom. Også på Karmøy har et tre veltet og en telefonledning er nede, opplyser politiet.

Stordbrua er stengt. Det samme gjelder Sørstokken flyplass, ifølge Sunnhordaland.no.

Raskt østover

Lavtrykket går raskere østover enn prognosene viste onsdag, ifølge Storm-meteorolog Kristen Ravnestad.

– Vinden øker på langs Vestlandskysten i løpet av ettermiddagen, og kommer opp i full storm fra Trøndelag og sør til Stavanger. Fra Stavanger til Lindesnes vil det blåse sterk storm, sier hun ifølge nettstedet.

Se video fra Lindesnes her

Meteorologisk institutt mener uværet som feier inn over Sør-Norge med kraftig vind og mye snø torsdag, ennå ikke er så ille at det skal få betegnelsen ekstremvær.

– Slik vi vurderer situasjonen nå, er det ikke dårlig nok til at vi går ut med noe fullt ekstremvarsel. Det virker som det blir mye verre i Nordsjøen og i Danmark, enn her hos oss. Men det er helt på grensen, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thines ved Meteorologisk institutt til NTB torsdag morgen.

– Hold dere inne

Men selv om det ikke kommer under de strenge kriteriene for ekstremvær, er uværet langt ifra avblåst. Det ligger an til å bli en skikkelig vinterstorm, ifølge yr.no.

Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl ber folk holde seg innendørs i visse områder:

– Er man på feil sted til feil tid kan det blir skikkelig ille. I Agder og Rogaland bør folk ikke gå ut å se på været for det blir skikkelig uvær, advarer meteorologen ifølge yr.no.

Også Storms meteorolog råder folk som ikke må gå ut i ettermiddag og kveld, til å holde seg inne.

Perioder med full storm

Langs hele kysten fra Rogaland og rundt sørlandskysten og til Ytre Oslofjord vil man merke den sterke vinden torsdag, ifølge meteorolog Vibeke Thines.

– I formiddag er det ventet vestlig eller sørvestlig liten storm, perioder med full storm på kysten av Sørlandet, Rogaland og Hordaland. Det kan også bli perioder med liten storm også i Ytre Oslofjord og på kysten av Østfold, sier hun.

Les også: Uværet skaper trafikkaos i flere land

Stille før stormen

Når lavtrykket passerer kysten av Sør-Norge torsdag ettermiddag, trolig i 16-17-tiden, vil det imidlertid bli et lite pusterom. Vinden vil løye noe før den dreier og går over til nordvestlig full storm langs kysten av både Rogaland og Vest-Agder. Senere blir det også kraftige vindkast i innlandet.

– Vindkastene kommer opp i storm styrke, 25 meter per sekund, og antakelig enda sterkere i Rogaland og Vest-Agder, sier Thines.

Selv om vindkastene inn mot land kan komme opp i 35 meter per sekund, fører den gunstige vindretningen til at man foreløpig ikke gir uværet betegnelsen ekstrem værhendelse. Foreløpig ser det ut til at den sterkeste vinden holder seg til havs og på kysten.

– Vinden kommer parallelt med kysten, så vi vurderer at risikoen for store og omfattende skader er for liten, men det er helt på grensen. Vi har hatt dette uværet i kikkerten en ukes tid og har fulgt veldig nøye med de siste dagene. Det siste døgnet har vi hatt økt bemanning, sier Thines.

Stengte fjelloverganger

Situasjonen bedømmes imidlertid fortsatt som alvorlig, og mange steder kan trefall føre til lokale skader. Sterk vind i kombinasjon med snø vil mange steder gi vanskelige kjøreforhold utover dagen.

En rekke veier og ferjeforbindelser i Sør-Norge var torsdag morgen rammet av værforholdene. I morgentimene meldte også Avinor om flere innstillinger ved landets flyplasser.

Både riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 15 over Vikafjellet er stengt torsdag morgen på grunn av uvær. Det samme er fylkesvei 51 Valdresflye og fylkesvei 53 Tyin-Årdal. Også flere fylkesveier nord i Rogaland og Aust-Agder, samt i Telemark er stengt.

På både riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli og riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er det kolonnekjøring.

Vurderer vinden

Vibeke Thines utelukker ikke at uværet kan få betegnelsen ekstremvær i løpet av dagen.

– Det kan skje hvis vindretningen dreier mer mot vest eller blir sterkere, men slik vi bedømmer det nå, er det ikke grunnlag for å sende ut fullt ekstremværvarsel, sier meteorologen.

Betegnelsen ekstrem værhendelse brukes når vinden eller nedbøren er så kraftig, forventet vannstand så høy eller snøskredfaren så stor at liv og verdier kan gå tapt om ikke samfunnet er spesielt forberedt på situasjonen.

Det forrige uværet som fikk navnet Hilde, rammet i midten av november Trøndelag og Helgeland. Siden uværene får gutte- og jentenavn annenhver gang i alfabetisk rekkefølge, blir det neste et guttenavn på I. I Danmark har uværet allerede fått navnet Bodil, mens svenskene har gitt stormen navnet Sven. I Tyskland er navnet Xaver.

Beauforts skala for vindstyrke

Vindstyrke i beaufortBetegnelseVirkning på landVirkning til sjøsVindhastighet m/sVindhastighet km/tVindhastighet knop
0StilleRøyken stiger rett oppSjøen er speilblank (havblikk)0–0,20–10-1
1Flau vindVindretningen sees av røykens driftKrusninger danner seg på havflaten0,3–1,51–51-3
2Svak vindFølbar, rører på trærnes blader, løfter en vimpelSmå korte, men tydelige bølger med glatte kammer som ikke brekker1,6–3,36–114-6
3Lett brisLøv og småkvister rører seg, vinden strekker lette flagg og vimplerSmåbølgene begynner å toppe seg. Det dannes skum som ser ut som glass. En og annen skumskavl kan forekomme3,4–5,412–197-10
4Laber brisLøfter støv og løse papirer, rører på kvister og smågrenen, strekker større flagg og vimplerBølgene blir lengre. En del skumskavler5,5–7,920–2811-16
5Frisk brisSmåtrær med løv begynner å svaie, på vann begynner bølgene å toppe segMiddelstore bølger som har en mer utpreget langstrakt form og med mange skumskavler. Sjøsprøyt fra toppene kan forekomme8,0–10,729–3817-21
6Liten kulingStore grener og mindre stammer rører seg, det hviner i telefontrådene, det er vanskelig å bruke paraply, man merker motstand når man gårStore bølger begynner å danne seg. Skumskavlene er større overalt. Gjerne noe sjøsprøyt10,8–13,839–4922-27
7Stiv kulingHele trær rører seg, vanskelig å gå mot vindenSjøen hoper seg opp, og hvitt skum fra bølgertopper som brekker begynner å blåse i strimer i vindretningen13,9–17,150–6128-33
8Sterk kulingBrekker kvister av trærne, tungt å gå mot vindenMiddels høye bølger av større lengde. Bølgekammene er ved å brytes opp til sjørokk, som driver i tydelig markerte strimer med vinden17,2–20,762–7434-40
9Liten stormHele store trær svaier og hiver, takstein kan blåse nedHøye bølger. Tette skumstrimer driver i vindretningen. Sjøen begynner å «rulle». Sjørokket kan minske synsvidden20,8–24,475–8841-47
10Full stormSjelden inne i landet, trær rykkes opp med rot, stor skade på husMeget høye bølger med lange overhengende kammer. Skummet som dannes i store flak driver med vinden i tette hvite strimer så sjøen får et hvitaktig utseende. Rullingen blir tung og støtende. Synsvidden nedsettes24,5–28,489–10248-55
11Sterk stormMeget sjelden, følges av store ødeleggelserUalminnelig høye bølger. Små og middelstore skip kan for en tid forsvinne i bølgedalene. Sjøen er fullstendig dekket av lange, hvite skumflak som ligger i vindens retning. Overalt blåser bølgekammene til frådelignende skum. Sjørokket nedsetter synsvidden28,5–32,6103–11756-63
12OrkanForekommer meget sjelden, uvanlig store ødeleggelserLuften er fylt av skum og sjørokk som nedsetter synsvidden betydelig. Sjøen er fullstendig hvit av drivende skum> 32,7> 118> 63
(kilde: Wikipedia)
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus