Uvær i Sør-Norge:

Meteorolog ber folk holde seg innendørs

Sør-Norge slipper trolig ekstremvær, men uværet er langt ifra avblåst. – Er man på feil sted til feil tid kan det blir skikkelig ille, advarer meteorolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uværet er i full gang. Det blåser full storm både på Vestlandet og Sørlandet og vinden er på vei østover, melder Storm.no.

Allerede har været ført til stengte fjelloverganger, innstilte ferger til Danmark og forsinkelser i flytrafikken.

På Vestlandet melder politiet om mange hendelser som følge av uværet.

– Politiet oppfordrer fremdeles folk om å holde seg innendørs. Ikke gå ut, skriver stabssjef Edgar Mannes ved Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt i en pressemelding.

I Bokn holder en stor trailer på å velte, mens en buss fått blåst inn frontruta.

I Haugesund har det også være flere hendelser. En takplate har løsnet på et lagerbygg og et tak har blåst av en blokk. Deler av en vegg og et stillas ved sykehuset i byen har falt ned i veien.

På Stord har trær blåst ned og biler sitter fast imellom. Også på Karmøy har et tre veltet og en telefonledning er nede, opplyser politiet.

Stordbrua er stengt. Det samme gjelder Sørstokken flyplass, ifølge Sunnhordaland.no.

Raskt østover

Lavtrykket går raskere østover enn prognosene viste onsdag, ifølge Storm-meteorolog Kristen Ravnestad.

– Vinden øker på langs Vestlandskysten i løpet av ettermiddagen, og kommer opp i full storm fra Trøndelag og sør til Stavanger. Fra Stavanger til Lindesnes vil det blåse sterk storm, sier hun ifølge nettstedet.

Se video fra Lindesnes her

Meteorologisk institutt mener uværet som feier inn over Sør-Norge med kraftig vind og mye snø torsdag, ennå ikke er så ille at det skal få betegnelsen ekstremvær.

– Slik vi vurderer situasjonen nå, er det ikke dårlig nok til at vi går ut med noe fullt ekstremvarsel. Det virker som det blir mye verre i Nordsjøen og i Danmark, enn her hos oss. Men det er helt på grensen, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thines ved Meteorologisk institutt til NTB torsdag morgen.

– Hold dere inne

Men selv om det ikke kommer under de strenge kriteriene for ekstremvær, er uværet langt ifra avblåst. Det ligger an til å bli en skikkelig vinterstorm, ifølge yr.no.

Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl ber folk holde seg innendørs i visse områder:

– Er man på feil sted til feil tid kan det blir skikkelig ille. I Agder og Rogaland bør folk ikke gå ut å se på været for det blir skikkelig uvær, advarer meteorologen ifølge yr.no.

Også Storms meteorolog råder folk som ikke må gå ut i ettermiddag og kveld, til å holde seg inne.

Perioder med full storm

Langs hele kysten fra Rogaland og rundt sørlandskysten og til Ytre Oslofjord vil man merke den sterke vinden torsdag, ifølge meteorolog Vibeke Thines.

– I formiddag er det ventet vestlig eller sørvestlig liten storm, perioder med full storm på kysten av Sørlandet, Rogaland og Hordaland. Det kan også bli perioder med liten storm også i Ytre Oslofjord og på kysten av Østfold, sier hun.

Les også: Uværet skaper trafikkaos i flere land

Stille før stormen

Når lavtrykket passerer kysten av Sør-Norge torsdag ettermiddag, trolig i 16-17-tiden, vil det imidlertid bli et lite pusterom. Vinden vil løye noe før den dreier og går over til nordvestlig full storm langs kysten av både Rogaland og Vest-Agder. Senere blir det også kraftige vindkast i innlandet.

– Vindkastene kommer opp i storm styrke, 25 meter per sekund, og antakelig enda sterkere i Rogaland og Vest-Agder, sier Thines.

Selv om vindkastene inn mot land kan komme opp i 35 meter per sekund, fører den gunstige vindretningen til at man foreløpig ikke gir uværet betegnelsen ekstrem værhendelse. Foreløpig ser det ut til at den sterkeste vinden holder seg til havs og på kysten.

– Vinden kommer parallelt med kysten, så vi vurderer at risikoen for store og omfattende skader er for liten, men det er helt på grensen. Vi har hatt dette uværet i kikkerten en ukes tid og har fulgt veldig nøye med de siste dagene. Det siste døgnet har vi hatt økt bemanning, sier Thines.

Stengte fjelloverganger

Situasjonen bedømmes imidlertid fortsatt som alvorlig, og mange steder kan trefall føre til lokale skader. Sterk vind i kombinasjon med snø vil mange steder gi vanskelige kjøreforhold utover dagen.

En rekke veier og ferjeforbindelser i Sør-Norge var torsdag morgen rammet av værforholdene. I morgentimene meldte også Avinor om flere innstillinger ved landets flyplasser.

Både riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 15 over Vikafjellet er stengt torsdag morgen på grunn av uvær. Det samme er fylkesvei 51 Valdresflye og fylkesvei 53 Tyin-Årdal. Også flere fylkesveier nord i Rogaland og Aust-Agder, samt i Telemark er stengt.

På både riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli og riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er det kolonnekjøring.

Vurderer vinden

Vibeke Thines utelukker ikke at uværet kan få betegnelsen ekstremvær i løpet av dagen.

– Det kan skje hvis vindretningen dreier mer mot vest eller blir sterkere, men slik vi bedømmer det nå, er det ikke grunnlag for å sende ut fullt ekstremværvarsel, sier meteorologen.

Betegnelsen ekstrem værhendelse brukes når vinden eller nedbøren er så kraftig, forventet vannstand så høy eller snøskredfaren så stor at liv og verdier kan gå tapt om ikke samfunnet er spesielt forberedt på situasjonen.

Det forrige uværet som fikk navnet Hilde, rammet i midten av november Trøndelag og Helgeland. Siden uværene får gutte- og jentenavn annenhver gang i alfabetisk rekkefølge, blir det neste et guttenavn på I. I Danmark har uværet allerede fått navnet Bodil, mens svenskene har gitt stormen navnet Sven. I Tyskland er navnet Xaver.

Beauforts skala for vindstyrke

Vindstyrke i beaufortBetegnelseVirkning på landVirkning til sjøsVindhastighet m/sVindhastighet km/tVindhastighet knop
0StilleRøyken stiger rett oppSjøen er speilblank (havblikk)0–0,20–10-1
1Flau vindVindretningen sees av røykens driftKrusninger danner seg på havflaten0,3–1,51–51-3
2Svak vindFølbar, rører på trærnes blader, løfter en vimpelSmå korte, men tydelige bølger med glatte kammer som ikke brekker1,6–3,36–114-6
3Lett brisLøv og småkvister rører seg, vinden strekker lette flagg og vimplerSmåbølgene begynner å toppe seg. Det dannes skum som ser ut som glass. En og annen skumskavl kan forekomme3,4–5,412–197-10
4Laber brisLøfter støv og løse papirer, rører på kvister og smågrenen, strekker større flagg og vimplerBølgene blir lengre. En del skumskavler5,5–7,920–2811-16
5Frisk brisSmåtrær med løv begynner å svaie, på vann begynner bølgene å toppe segMiddelstore bølger som har en mer utpreget langstrakt form og med mange skumskavler. Sjøsprøyt fra toppene kan forekomme8,0–10,729–3817-21
6Liten kulingStore grener og mindre stammer rører seg, det hviner i telefontrådene, det er vanskelig å bruke paraply, man merker motstand når man gårStore bølger begynner å danne seg. Skumskavlene er større overalt. Gjerne noe sjøsprøyt10,8–13,839–4922-27
7Stiv kulingHele trær rører seg, vanskelig å gå mot vindenSjøen hoper seg opp, og hvitt skum fra bølgertopper som brekker begynner å blåse i strimer i vindretningen13,9–17,150–6128-33
8Sterk kulingBrekker kvister av trærne, tungt å gå mot vindenMiddels høye bølger av større lengde. Bølgekammene er ved å brytes opp til sjørokk, som driver i tydelig markerte strimer med vinden17,2–20,762–7434-40
9Liten stormHele store trær svaier og hiver, takstein kan blåse nedHøye bølger. Tette skumstrimer driver i vindretningen. Sjøen begynner å «rulle». Sjørokket kan minske synsvidden20,8–24,475–8841-47
10Full stormSjelden inne i landet, trær rykkes opp med rot, stor skade på husMeget høye bølger med lange overhengende kammer. Skummet som dannes i store flak driver med vinden i tette hvite strimer så sjøen får et hvitaktig utseende. Rullingen blir tung og støtende. Synsvidden nedsettes24,5–28,489–10248-55
11Sterk stormMeget sjelden, følges av store ødeleggelserUalminnelig høye bølger. Små og middelstore skip kan for en tid forsvinne i bølgedalene. Sjøen er fullstendig dekket av lange, hvite skumflak som ligger i vindens retning. Overalt blåser bølgekammene til frådelignende skum. Sjørokket nedsetter synsvidden28,5–32,6103–11756-63
12OrkanForekommer meget sjelden, uvanlig store ødeleggelserLuften er fylt av skum og sjørokk som nedsetter synsvidden betydelig. Sjøen er fullstendig hvit av drivende skum> 32,7> 118> 63

(kilde: Wikipedia)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Underhuset får ikke stemme over brexitavtalen på nytt16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo
Siste nytt
19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenUnderhuset får ikke stemme over brexitavtalen på nytt16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus