Meny

– Svensk etterretning spionerer på russiske ledere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensk etterretning hjelper USA med å spionere på russiske ledere, viser dokumenter fra den amerikanske avhopperen Edward Snowden som SVT har fått tilgang til.

Ifølge SVT-programmet Uppdrag granskning har Försvarets radioanstalt (FRA) i Sverige overvåket «høyt prioriterte russiske mål» for National Security Agency (NSA).

FRA blir i dokumentene omtalt som «en ledende partner» for NSA, men verken NSA eller FRA har ønsket å kommentere Uppdrag gransknings opplysninger.

– De sitatene du leste opp er av typen opplysninger som vi vanskelig kan kommentere, sier talsperson Fredrik Wallin i FRA til SVT.

– Ligger innenfor rammene

Både FRA og den svenske regjeringen har påpekt at loven tillater internasjonalt samarbeid, men sier ikke med hvilke land.

– En samarbeidspartner kan ikke styre oss. Det vi samarbeider om ligger innenfor rammen for den retningen den svenske regjeringen har gitt oss, sa nyutnevnt generaldirektør Dag Hartelius i FRA for en knapp måned siden.

FRA forsynte NSA med en unik samling om høyt prioriterte russiske mål, blant annet ledelsen, viser dokumentet som er datert 18. april i år.

«Unikt» samarbeid

Det framgår ikke hvordan svensk etterretning har innhentet informasjon om de russiske lederne, om det er snakk om telefonavlytting eller tapping av datatrafikk.

Det går heller ikke fram om president Vladimir Putin eller andre ledere er blant dem svenskene har spionert på, men NSA gir uttrykk for stor tilfredshet med bistanden de har fått fra Sverige. De skriver at FRA er en ledende partner mot det russiske målet og de betegner samarbeidet med sitt svenske motstykke som «unikt».
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus