Meny

- Nord-Koreas fangeleire utvides

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Satellittbilder av en av Nord-Koreas største politiske fangeleire tyder på at de utvides, mener Amnesty International.
Torsdag la organisasjonen frem en rapport som beskriver voldtekt og tortur i den beryktede fangeleiren, melder AFP.

Rapporten fra den London-baserte menneskerettighetsorganisasjonen inkluderer et sjeldent vitnesbyrd fra en tidligere fangevokter, samt fra tidligere fanger, om brutaliteten i fengselssystemet.

– For Amnesty International, som har etterforsket menneskerettighetsbrudd de siste 50 årene, opplever vi Nord-Korea som en helt særskilt kategori, sier Amnestys Øst-Asiagransker Rajiv Narayan.


Nord-Korea avviser eksistensen av de politiske fangeleirene som, ifølge uavhengige anslag, danner et nettverk med mellom 100.000 til 200.000 mennesker.

Bildene som er analysert i Amnestyrapporten ble tatt over en toårsperiode fra 2011 til 2013, og viser Leir 15 sør i landet og Leir 16 i nord. Amnesty anslår størrelsen på Leir 16 til 560 kvadratkilometer – tre ganger størrelsen til Washington DC, med omkring 20.000 fanger.

Analyser tyder på en viss utvidelse av den avsidesliggende leirens befolkning, med nye bosteder synlige og tegn på “betydelig” økonomisk aktivitet som gruvedrift og tømmerhogst, heter det i rapporten.

Les også: Nord-Korea: – 85-åring fra USA har tilstått forbrytelser

Henrettelser og voldtekt

En tidligere sikkerhetsvakt som jobbet ved leiren fra 80-tallet til midten av 90-tallet, navngitt kun som Lee i rapporten, forteller Amnesty om metodene som brukes til å henrette fanger.

Han avslørte at fanger ble tvunget til å grave sine egne graver og siden ble drept med hammerslag mot nakken.

Den tidligere vakten sier han også var vitne til at fangevoktere kvalte fanger og siden slo dem ihjel med trekjepper. Fangevokterne voldtok ofte kvinnelige fanger, som siden ble drept, sier han.

– Etter en natt der de hadde “stått til tjeneste” for tjenestemennene måtte kvinnene dø fordi hemmeligheten ikke kunne slippe ut. Dette skjer ved de fleste av de politiske fangeleirene, sier han til Amnesty.

Les også: IAEA: Mulig gjenåpning av atomreaktor i Nord-Korea

Tvangsarbeid

Tidligere fanger ved Leir 15 sier fangene var underlagt tvangsarbeid, som regel mellom 10 til 12 timer daglig. De ble nærmest sulteforet med knappe rasjoner og hadde strenge krav til hvor mye som skulle produseres.

– Ofte møtte vi ikke målene fordi vi alltid var sultne og svake, sier en tidligere fange ved Leir 15 til Amnesty.

– Vi ble straffet med slag og reduserte rasjoner, sier fangene, hvis navn ble holdt tilbake.

Leir 15 dekker et område på 370 kvadratkilometer. I 2011 var anslagsvis 50.000 mennesker fanger i leiren. De nylige bildene fra Leir 15, også kjent som Yodok, viser at 39 boligblokker har blitt revet siden Amnesty International sist vurderte satellittbilder av leiren for to år siden.

Vitnesbyrdene minner om dem som nylig ble lagt frem av overlevende fra leirene til en FN-kommisjon som etterforsker menneskerettighetsbrudd i Nord-Korea.

Amnesty ber Nord-Korea om umiddelbart å stenge leirene, og oppfordrer land som Kina til å slutte å sende tilbake nordkoreanere som flykter fra landet, da disse risikerer å bli sendt til leirene.

Les også: – Nord-Korea skal ha henrettet 80 personer offentlig

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus