Meny

Lastebil med radioaktiv last funnet i Mexico

Politihelikoptre flyr over Tepojaco i Mexico, på jakt etter tyvene som har stjålet farlig radioaktivt materiale. Foto: AFP / NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mexicansk politi har funnet lastebilen med et farlig radioaktivt materiale, som ble stjålet tidligere i uka.

Lastebilen fraktet en kilde med stoffet kobolt-60 fra et sykehus i byen Tepojaco til et spesiallager for atomavfall mandag. Da sjåføren stoppet på en bensinstasjon, så tyvene sitt snitt til å stjele lastebilen.

Mexicansk politi satte i verk en storstilt jakt for å finne lastebilen, og onsdag ble den funnet i nærheten av der den ble stjålet.

Tyvene hadde åpnet beholderne med det radioaktive stoffet, men hadde ikke tatt det med seg, opplyser en talsmann for myndighetene.

Skitten bombe

Kobolt-60 brukes i strålebehandling, og kan ikke brukes i et vanlig atomvåpen. Derimot kan det i teorien brukes i en såkalt «skitten bombe», et sprenglegeme som vil kunne spre det radioaktive materialet over et stort område.

Internasjonale eksperter har lenge advart om at radioaktivt materiale fra blant annet sykehus ikke er godt nok sikret, og at det kan utgjøre en stor fare hvis det kommer på avveie.

Mange frykter hva som kan skje dersom det kommer i hendene på for eksempel terrorister.

Sikring

Mexicanske strålevernmyndigheter meldte fra om tyveriet til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) samme dag som det fant sted.

– Da lastebilen ble stjålet, var kilden grundig sikret. Men kilden kan bli ekstremt farlig for mennesker hvis den blir fjernet fra sikringen eller blir ødelagt, het det i en uttalelse fra IAEA onsdag.

Skjedd før

Kobolt-60 er en radioaktiv isotop, og brukes i kreftbehandling. Stoffet er imidlertid svært farlig, og å røre ved det, svelge det eller bare være for nær det, kan føre til utvikling av kreft dersom det ikke blir forskriftsmessig behandlet eller oppbevart.

Det er kun et av mange radioaktive stoffer som benyttes på sykehus og i forskningsøyemed på universiteter og laboratorier, blant dem iridium-192 og americium-241.

Det har skjedd flere ganger opp gjennom historien at slike stoffer har havnet på avveie og har medført alvorlig sykdom og død, for eksempel i Brasil i 1987, i Tyrkia i 1999, i Thailand i 2000 og i India i 2010.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus