Meny

Web-grunnlegger: Internett kan falle fra hverandre

Tim Berners Lee, mannen bak World Wide Web, frykter at overvåking vil ødelegge internettet slik vi kjenner det i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tim Berners Lee frykter for hele nettets fremtid som følge av utstrakt overvåking og sabotasjeforsøk.

Neste år er det 25 år siden Tim Berners-Lee skrev et berømt notat, som regnes som starten på World Wide Web. Oppfinnelsen hans er i dag over alt i våre liv, og den har gjort en utrolig utvikling mulig. Men nå frykter Berners-Lee for selve grunnvollene i sitt verk. Trusselen kommer fra spionene i amerikanske NSA og britiske GCHQ, som har fått sin utstrakte spionvirksomhet grundig belyst av varsleren Edward Snowden.

- Jeg har stor sympati for forsøkene på å øke sikkerheten mot organisert kriminalitet, men du må skille deg ut fra de kriminelle, sier Berners-Lee, i en kommentar til avsløringen om at NSA forsøkte å legge inn svakheter i standarder for internettsikkerhet, til avisen Guardian.

Tanken bak slike "bakdører" er å gi egne spioner mulighet til å overvåke, men Berners-Lee mener det er naivt å tro at ikke slike svakheter vil oppdages av andre også.

Les også: Tre ganger W hurra!

Truer med nedfrysing

Varsleren Edward Snowden avslørte både forsøk på å ødelegge kryptering, samt svært utstrakt registrering av nettaktivitet. Berners-Lee frykter dette vil få folk vil slutte å bruke nettet til det han verdsetter mest - åpen interaktivitet mellom mennesker.

Han frykter at folk vil begrense sin kommunikasjon hvis det ikke finnes noe sted de kan utveksle ideer uten å risikere overvåking.

- Når du tar bort det trygge stedet, så tar du bort mye av kraften i menneskelig problemløsing, sier han til Guardian.

Han frykter at folk vil føle seg overvåket, og at de vil tenke seg om to ganger før de går inn på nettsider som kan signalisere noe negativt om dem. Dermed kan de gå glipp av potensielt livsviktig informasjon.

Balkanisert internett

Berners-Lees kanskje største frykt er at reaksjonene på overvåkingen skal føre til en virkelig eksistensiell krise for hele nettet. Katastrofen er et faktum hvis man ikke lenger kan lenke til alt innhold på hele nettet.

Land som Brasil skal allerede ha begynt å studere muligheten for å koble sitt nett fra USA, for å unngå NSAs overvåking. Berners-Lee frykter "balkanisering" og oppdeling av nettet. Det mener han vil redusere verdien av nettet dramatisk.

Les også: Guardian-ansatte risikerer terrorsiktelse

Berners-Lee mener myndighetene må kunne drive etterforskning på internett, men at kontrollørene har kommet ut av kontroll. De som skulle ha passet på overvåkerne har feilet, og det er kun varslerne som passer på, mener han.

- Du kan diskutere om det NSA og GCHQ gjør er lovlig, men se på etikken i det, sier Berners-Lee.

Les også:

Guardian: - Bare trykket en brøkdel av Snowden-lekkasjene

Tetzschner: Sverige overvåker norsk mobiltrafikk

The Guardian: USA overvåket 35 toppolitikere

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus