Greenpeace-aktivister, Pussy Riot og Khodorkovskij kan få amnesti

Russlands president Vladimir Putin skal vurdere å gi amnesti i forbindelse med 20-årsjubileet til landets nye grunnlov. Foto: Reuters / NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin skal vurdere å gi amnesti i forbindelse med 20-årsjubileet til landets nye grunnlov. Foto: Reuters / NTB scanpix

Amnestiet som forberedes i forbindelse med at Russland skal feire 20-årsdagen for landets grunnlov, kan omfatte både Greenpeace-aktivister, den fengslede oligarken Mikhail Khodorkovskij og de to fengslede Pussy Riot-aktivistene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser Mikhail Fedotov, leder for Kremls råd for menneskerettigheter, ifølge nyhetsbyrået Interfax. Så mange som 100.000 fengslede aktivister kan bli løslatt.

Fedotov møtte president Vladimir Putin onsdag for å diskutere de endelige formene det varslede amnestiet skal få, og Putin sa at han personlig vil overlevere forslag om hvem som skal få amnesti til nasjonalforsamlingen.

Blant dem som nevnes er de to Pussy Riot-medlemmene Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina, som ble dømt til to års fengsel for å ha kritisert Putin.

Bandet Pussy Riot er blant aktivistene som kan bli løslatt. Foto: Ap / NTB ScanpixBandet Pussy Riot er blant aktivistene som kan bli løslatt. Foto: Ap / NTB Scanpix

En annen Putin-kritiker, og den tidligere oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij, ble i 2010 dømt til elleve års fengsel for bedrageri og skatteunndragelse. Ifølge en kjennelse i russisk høyesterett kan han imidlertid bli løslatt i august neste år.

Les også: Rettssaken mot Khodorkovskij neppe rettferdig

De 30 Greenpeace-aktivistene ble pågrepet under en aksjon mot en russisk oljeplattform i september. De er nå alle løslatt mot kausjon, men fortsatt siktet for blant annet oppvigleri. De får ikke lov til å forlate Russland.

Les også: - Greenpeace-aktivister fengslet under elendige forhold

Putin-kritikeren Mikhail Khodorkovskij kan også slippe fri. Foto: Ap / NTB Scanpix Putin-kritikeren Mikhail Khodorkovskij kan også slippe fri. Foto: Ap / NTB Scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus