45-åring dømt for voldtekter og menneskehandel

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 22 år gamle kvinnens liv som au pair i Norge minner om sexslaveri, mener Stavanger tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er den 45 år gamle familiefaren fra Hordaland dømt til sju og et halvt års fengsel for å ha utsatt to filippinske kvinner for voldtekter, seksuelle handlinger og menneskehandel. Begge var 22 år gamle da de i henholdsvis 2010 og 2011 kom til Norge og tobarnsfamilien på Vestlandet.

Stavanger tingrett legger til grunn at de kom fra svært beskjedne kår i hjemlandet og at 45-åringen utnyttet deres sårbare situasjon til å skaffe seg seksuell omgang med dem.

– Tiltalte skal domfelles for gjentatte samleier ved voldtekt mot NN (en av de fornærmede, red.anm.). Handlingen og omstendighetene rundt bærer preg av en form for sexslaveri, skriver tingrettsdommer Bjørn Enoksen Ristesund i dommen.

45-åringen er også dømt til å betale oppreisning til kvinnen på 200.000 kroner.

Meddommer uenig

En kvinnelig meddommer var imidlertid grunnleggende uenig med flertallet, fagdommeren og den andre meddommeren, begge menn. Hun mente tiltalte måtte frifinnes fordi etterforskningen hadde vært ensidig og mangelfull.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mindretallet mener det må vektlegges at tiltalte har bedt om bortimot 30 ulike etterforskningsskritt som politiet ikke har utført, heter det i dommen.

Mannens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, fastslår at dommen «helt åpenbart blir anket», med henvisning til at den ble avsagt under dissens.

– Man kan trygt fastslå at dette er en dom avsagt på sviktende grunnlag. Jeg mener retten ikke engang har vurdert de bevisene som er blitt framlagt, sier Sjødin til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Retten fastslår blant annet at det skjedde et overgrep på et tidspunkt da tiltalte skal kunne dokumentere å ha vært et annet sted, ifølge Sjødin.

Streng straff

Tingretten har ikke funnet full dekning i rettspraksis for dommen på sju og et halvt års fengsel, men viser til at lovgiverne gjennom Stortinget ønsker en betydelig straffeskjerping for seksuelle overgrep. Det er dessuten snakk om en type lovbrudd, der allmennpreventive hensyn skal veie tungt, fordi mange kvinner fra fattige kår «vil være villige til å strekke seg meget langt for å oppnå en bedre økonomisk framtid».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At overgrepene har funnet sted over flere måneder, med den frykt dette innebar for fornærmede, må tillegges vekt i straffeskjerpende retning.

Sjødin sier han ser fram mot ankebehandlingen i Gulating lagmannsrett og vil bruke de virkemidlene han har til rådighet for å tvinge politiet til å gjennomføre de etterforskningskrittene han har bedt om på vegne av sin klient.