Må kaste avføring ut av vinduet

Trondheim fengsel kriminalomsorgen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
Trondheim fengsel kriminalomsorgen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Lav bemanning og dårlig økonomi gjør at kvinnene i Trondheim fengsel blir innelåst på cellene sine uten tilgang på mat og toalett store deler av døgnet, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er vanlig at folk her bæsjer på bøtter og hiver avføringen ut av vinduet. Det er en egen «skittplukker» her i fengselet, for det ligger poser strødd utenfor vinduene. Det er jo egentlig en selvfølge at man skal kunne gå på do når man vil, sier fangen «Tina» til NRK.

Det hender også at fangene må tisse i vasken.

Tar lang tid

Fangene NRK har snakket med i en av fengselets avdelinger sitter innelåst på seks kvadratmeter 10-14 timer i døgnet. Av og til lenger.

Det er ikke toalett på cellene, og hvis kvinnene må på do er de nødt til å melde fra over callingsystemet. Det kan ta opp til en time før en betjent er ledig til å følge dem.

– De innsatte har rett til å være i et fellesskap, men fengslene har lov til å stenge av enkelte avdelinger når det er akutt mannskapsmangel, sier leder ved Trondheim fengsel, Egil Gabrielsen, til NRK.

Les også: Vil tidoble straffen for utviste kriminelle utlendinger

– Det er ikke greit

Han synes likevel den rådende situasjonen er problematisk.

– Det er ikke greit, og grunnen er at vi har for lite ressurser for å drive Trondheim fengsel. Så det er et politisk spørsmål, sier han.

Kvinnene i fengselet har henvendt seg til Justisdepartementet med spørsmål om saken.

Justisminister Anders Anundsen skriver i et svarbrev at han er klar over utfordringene med bemanningen i norske fengsler, men henviser til Kriminalomsorgen region nord.

– Vi beklager at de økonomiske rammene er så stramme at vi ikke klarer å gi et godt nok tilbud til de innsatte til enhver tid. Det er riktig at regionen har stram økonomi. Vi sliter med tidligere gjeld akkurat nå, så det er strammere enn normalt, sier regiondirektør Jorid Midtlyng i Kriminalomsorgen til NRK.

Kan ikke love bedring

Hun kan likevel ikke love at situasjonen vil bli veldig mye bedre når gjelden er nedbetalt.

– Da vil vi få litt mer å rutte med, men det blir ikke dramatisk bedre. Vi vil prøve å finne tiltak som gjør at vi får mest mulig ut av pengene våre. Men utover det, er det et politisk spørsmål om hvor mye penger vi har til rådighet.

Les også: Stort narkobeslag i Hamar fengsel

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus