Meny

Gallerieier dømt for å ha solgt falsk «Sinnataggen»

Her er sinnataggen dekt med rødmaling. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gallerieier fra Bærum er dømt til betinget fengsel for å ha solgt en falsk kopi av Gustav Vigeland-statuen «Sinnataggen».

Mannen ble i Oslo tingrett tirsdag dømt for grovt bedrageri og for overtredelse av åndsverkloven. 69-åringen ble dømt til betinget fengsel i 60 dager med en prøvetid på to år. Han må også betale en bot til staten på 25.000 kroner.

Han må dessuten betale 283.500 kroner i erstatning til mannen han er dømt for å ha solgt kunstkopien til. På grunn av tiltaltes lave inntekt, har retten besluttet at 69-åringen må betale 5.000 kroner i sakskostnader.

Den falske figuren blir dessuten inndratt. Tingretten viser til at statuen er ulovlig framstilt og stammer fra en straffbar handling.

Kunstsalget skjedde i oktober 2011. Gallerieieren nektet straffskyld da rettssaken startet mandag. Etterforskningsleder Rune Skjold i Oslo politidistrikt har tidligere sagt til NTB at det kan være seks til åtte tilsvarende falske versjoner av «Sinnataggen» ute på markedet.

Da saken ble kjent, sa museumsleder Jarle Strømodden ved Vigeland-museet i Oslo at de har god kontroll over hvor de ulike eksemplarene av «Sinnataggen» befinner seg. Han mente da at de som har laget forfalskningen, har gjort en dårlig jobb.

– Jeg er skuffet over at kopien er så elendig utført. Skal man først kopiere, bør man i det minste legge litt arbeid i det, sa Strømodden.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus