Fant vann på fem fremmede planeter

Nasas romteleskop Hubble har påvist vann i atmosfæren til fem planeter utenfor vårt solsystem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem såkalte eksoplanetene med tegn til vann er alle brennhete og på størrelse med Jupiter. De vil neppe kunne ha liv slik vi kjenner det, men funnet av vann i atmosfæren er likevel et skritt fremover i jakten på fjerne planeter som kan opprettholde liv, sier forskere ifølge Space.com.

– Vi føler oss sikre på at vi ser en vannsignatur ved flere planeter, sier Nasas Avi Mandell i en uttalelse. Han har ledet en av studiene.

– Dette arbeidet åpner døren for å sammenligne hvor mye vann som finnes i atmosfæren til ulike sorter eksoplaneter, for eksempel de varmere sammenlignet med de kjøligere.

Se Nasa forklare funnene øverst i artikkelen

De to gruppene forskere brukte Hubbles kamera 3 til å analysere stjernelyset som passerer gjennom atmosfæren til de fem «varme Jupiter»-planetene, kjent som WASP-17b, HD209458b, WASP-12b, WASP-19b og XO-1b. Atmosfæren til samtlige fem viste tegn på vann.

– Å faktisk påvise atmosfæren til en eksoplanet er svært vanskelig. Men vi var i stand til å trekke ut et tydelig signal, og det er vann, sier Drake Deming ved Universitetet i Maryland, som har ledet den andre ferske studien, i en uttalelse.

Les også: Se ISON-kometens skjebnedøgn

Vann er antatt å være en vanlig bestanddel i atmosfæren til eksoplaneter og har blitt funnet i luften til flere andre fjerne planeter til dags dato. Men det nye arbeidet er første gang forskere har målt og sammenlignet profilen til substansen i detalj over flere fremmede verdener.

– Studiene, kombinert med andre Hubbleobservasjoner, viser at det er et overraskende stort antall solsystemer der vannsignalet.

Studien ledet av Mandell ble offentliggjort 3. desember i tidsskriftet The Astrophysical Journal, mens studien ledet av Deming ble offentliggjort i september samme sted.

Les også: Romskrot ødela hjem i landsby

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus