Full storm i vente i Sør-Norge – kan bli ekstremvær

Uværet i Nord-Norge ga mye snø, men ingen personskader. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Uværet i Nord-Norge ga mye snø, men ingen personskader. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Det blir snøfokk og kraftige vindkast i Sør-Norge torsdag. Color Line avlyser flere av sine avganger, og meteorologene vurderer å sende ekstremværvarsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uværet kommer når et stormsenter passerer Norge torsdag. Værsituasjonen er under økt overvåking, og folk må følge med på TV, radio eller internett for oppfølgende meldinger, opplyser Meteorologisk institutt.

Color Line har kansellert sine avganger mellom Larvik og Hirtshals og mellom Sandefjord og Strömstad på grunn av uværet. I Danmark og Sverige kommer en rekke tog til å stå.

Meteorologisk institutt vurderer å sende ut ekstremværvarsel, men avventer fortsatt situasjonen fordi det er usikkert hvor langt nord lavtrykkssenteret vil bevege seg.

Usikker bane

En forskjell i lavtrykkets bane på bare 5– 10 kilometer kan få stor betydning for uværets utvikling, forklarer regiondirektør Tor Skarslien ved Meteorologisk institutt i Oslo.

– Men det som er sikkert, er at det blir mye vind. Alle som har løse gjenstander stående, bør feste så mye som mulig, sier Skarslien til NTB.

Les også: – Du kan ringe 112 selv uten dekning

Ifølge ham vil meteorologene følge uværet tett gjennom kvelden og natta. Hvis uværet forverrer seg, kan det bli sendt ut ekstremværvarsel. Hvis ikke, vil det bli tatt en ny vurdering av situasjonen torsdag morgen, trolig i 8– 9-tida.

Den kraftige vinden vil treffe Rogaland og Vest-Agder allerede torsdag formiddag. Deretter vil lavtrykket fortsette innover mot Sverige, med en kraftig nordavind i bakkant.

Det forrige ekstremværet – Hilde – rammet i midten av november Trøndelag og Helgeland. Dette bildet er tatt i havna i Stjørdal. Nå kan ni fylker i sør få ekstremvær. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpixDet forrige ekstremværet – Hilde – rammet i midten av november Trøndelag og Helgeland. Dette bildet er tatt i havna i Stjørdal. Nå kan ni fylker i sør få ekstremvær. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix

Ni fylker

Fylkene som kan få ekstremvær, er Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud, Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland.

For østlandsfylkene ventes torsdag ettermiddag og kveld lokalt kraftige vindkast på rundt 25 meter per sekund fra nordlig retning. Samtidig ventes snø og snøfokk. Vinden i disse områdene ventes å minke natt til fredag.

I Agder og Rogaland ventes i samme periode nordvestlig full storm på 25 meter per sekund. I perioder kan vinden komme opp i sterk storm på 30 meter per sekund på kysten vest for Lindesnes – med vindkast opp i 40 sekundmeter.

I høyere strøk ventes også snø og snøfokk. Vinden i disse områdene ventes å minke sent torsdag kveld.

Les også: 10.000 husstander uten strøm i Troms

Første fase

Uværet er nå i fase A – som innebærer økt overvåking. Dette er første ledd i varslingen av et eventuelt ekstremvær. Fase B starter når meteorologene har avgjort at uværet defineres som ekstremvær, og det er da uværet får navn.

Det forrige uværet – Hilde – rammet i midten av november Trøndelag og Helgeland. Siden uværene får annenhver gang manns- og kvinnenavn i alfabetisk rekkefølge, blir det neste et mannsnavn på I. Listen over navn er laget på forhånd, men blir ikke offentliggjort.

Statens vegvesen varsler at flere fjelloverganger i Sør-Norge kan bli stengt på grunn av snøværet. I tillegg bes bilister i lavlandet passe på i de vanskelige kjøreforholdene som nedbør og kraftig vind vil gi.

– Folk som skal ut på veiene, må holde seg orientert om vær og føreforhold. Du finner oppdatert informasjon om stengte veier på vegvesen.no , sier kontorsjef Therese Thowsen ved Vegtrafikksentralen.

Tirsdag kveld nådde vinden full storm i styrke i deler av Nord-Norge. Det førte til problemer for både fly-, skips- og veitrafikk.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus