Demonstranter vasker Bangkoks gater til kongens bursdag

Demonstranter vasker gatene rundt Demokratimonumentet i Bangkok onsdag. Både regjeringen og demonstrantene ønsker å unngå bråk når kongen har bursdag torsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix / Damir Sagolj
Demonstranter vasker gatene rundt Demokratimonumentet i Bangkok onsdag. Både regjeringen og demonstrantene ønsker å unngå bråk når kongen har bursdag torsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix / Damir Sagolj

Demonstranter og politi i Thailand har tatt en pause fra konfrontasjonene i anledning kongens bursdag torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter til tider voldelige demonstrasjoner i Bangkok de siste dagene, har opptøyene nå roet seg betraktelig.

Les også: Flere drept etter nye sammenstøt i Thailand

La ned stridsøksen

I anledning kong Bhumibol Adulyadejs 86-årsdag har politiet sluttet å slå tilbake mot demonstrasjonene, og demonstrantene har roet seg. Onsdag tok mange av demonstrantene i stedet fram koster for å vaske området rundt Demokratimonumentet i Bangkok.

– Vi hjelper til med å rydde opp for kongen, siden han snart har bursdag. Men vi kommer til å fortsette å protestere, for vi føler ikke at vi har vunnet ennå, sier demonstranten Palita Nutchoei (37) til AFP.

Tidligere i uken kastet flere demonstranter stein, og politiet slo tilbake med tåregass og vannkanoner. Tirsdag og onsdag lot politiet være å holde demonstrantene unna. Som takk fikk de blomster fra flere demonstranter.

– Etter kongens bursdag vil vi fortsette å sloss til vi når vårt mål og Thailand er kvitt Thaksin-regimet, sier protestleder Suthep Thaugsuban til AFP.

Les også: Svært tilspisset i Thailand

Generaler utelukker kupp

Thailands militære ledere utelukker et kupp og sier at den politiske situasjonen i landet nå er i ferd med å vende tilbake til det normale.

– Alle er enige om at de militære styrkene ikke vil spille noen ledende rolle i denne situasjonen. Det kommer ikke til å bli noe kupp. Vi tror at spenningen er i ferd med å avta og at alt om kort tid vil vende tilbake til det normale, sier admiral Narong Pipathanasai.

Det tok ikke lang tid etter at thailandsk politi hadde åpnet dørene til hovedpolitistasjonen i Bangkok tirsdag, før demonstrantene fant veien inn.

Flere hundre demonstranter fikk adgang til flere offentlige bygninger i Bangkok, noe som markerte et foreløpig punktum for uroen som har preget byen de siste dagene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus