Japansk ubåt funnet etter 67 år

Den japanske ubåten var gigantisk etter datidens målestokk, og kunne brukes til å frakte bombefly under vann. Nå er undervannsbildene av fartøyet offentliggjort, 67 år etter at den ble senket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forskere på Hawaii som i lang tid har forsøkt å finne ubåten fra andre verdenskrig. Ubåten ble senket av amerikanske styrker i 1946, for å holde teknologien unna Sovjetunionen.

Se også: Branson skal dykke 11.000 meter

Fartøyet ble funnet 700 meter fra land, sørvest for Oahu. Det overrasket forskerne.

– All vår forskning pekte mot at den ville befinne seg lengre ut på havet, sier leder for prosjektet Terry Kerby til CNN.

Se video av ubåten øverst i artikkelen

Ubåten blir kalt I-400, og er omtrent 120 meter lang, og var sammen med sine to søsterskip de største ubåtene noen gang bygget før atomalderen. Den var dekket med våpen ment å brukes mot fastlandet i USA, og kunne nå hvor som helst på kloden uten å måtte fylle på drivstoff. I-400 kunne også frakte et spesiallaget bombefly, som hadde vingene sammenfoldet under frakten.

Se også: Fant vrak av ubåt fra andre verdenskrig i Sverige

I-400 var én av fem japanske ubåter som ble tatt av den amerikanske marinen mot slutten av krigen, og sendt til Hawaii for undersøkelser. Med den økende spenningen mellom USA og Sovjet, bestemte amerikanerne seg for å senke ubåtene, for å unngå at teknologien havnet i sovjetiske hender.

Ubåten som nå ble funnet er den fjerde som er blitt gjenoppdaget. Den ble funnet i august, men først nå har forskerne fortalt om oppdagelsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus