Meny

Slår alarm om misdannelser hos syriske barn

Borgerkrigen i Syria har krevd over 100.000 menneskeliv, og blant dem som rammes hardest er de aller minste. Foto: Reuters / NTB scanpix sz7684f1: Helsevesenet i Syria har langt på vei brutt sammen, og sikkerhetssituasjonen gjør at utenlandske hjelpeorganisasjoner må holde seg unna. Leger Uten Grenser (MSF) er ett av unntakene. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et sjokkerende høyt antall syriske barn fødes nå med alvorlige misdannelser, forteller leger som arbeider i landet.

– Vi så svært mange tilfeller av barn som ble født med misdannelser og tilfeller av anencefali, forteller presidenten i Leger Uten Grenser (MSF), Joanne Liu, til The Independent.

Anencefali hindrer normal utvikling av hjernen og hodeskallen hos fostre, og barna fødes ofte med et halvt hode.

Liu arbeidet nylig i ti dager ved feltsykehus inne i det borgerkrigsherjede Syria, og hun forteller om rystende opplevelser i et land der helsevesenet langt på vei har brutt sammen. Verst er de mange barna som fødes med misdannelser, forteller hun.

– Jeg er selv barnelege, men har aldri i mine 20 år som praktiserende lege sett noe slikt, forteller hun.

Et alarmerende høyt antall syriske barn dør nå rett etter fødselen, og antallet dødfødte stiger.

Les også: Foreslår å ødelegge kjemiske våpen inne i Syria

Krigsofre

Mangel på folinsyre, noe gravide kvinner blir gitt verden over, er trolig én medvirkende årsak til de mange misdannelsene hos nyfødte.

– Noen av barna ble født uten hode, forteller hun.

Leger Uten Grenser er en av få hjelpeorganisasjoner som nå arbeider i Nord-Syria, der faren for angrep og for å bli bortført av ytterliggående opprørsgrupper nå er overhengende.

MSF har for tiden seks feltsykehus i Syria, som i hovedsak må ta seg av krigsofre. Blant ofrene Liu fikk inn, var to gravide kvinner såret i flyangrep.

– Den ene hadde splintskader i brystkassen. Hun var seks måneder på vei og kunne ikke puste da hun kom inn. Hun hadde faretruende lite oksygen i blodet. Vi behandlet henne og hun overlevde, men babyen døde dagen etter, forteller Liu.

Les også: Brende: Positive nyheter fra Syria

På feil sted

– En annen gravid kvinne kom inn 3 minutter senere. Hun skrek. Jeg så ikke hva som feilet henne, før jeg til slutt oppdaget et hull på størrelse med en tennisball i den ene ankelen. Foten måtte amputeres, men babyen overlevde, fortsetter hun.

– De skulle bare på markedet. De var tilfeldige forbipasserende og befant seg på feil sted til feil tid, konstaterer Liu.

Feltsykehuset mottok også en rekke barn med brannskader på opptil 40 prosent av kroppen en dag. Barna var ofre for et bombeangrep mot en skole.

En spesialrapportør fra FN anslo i oktober at 32 av Syrias 88 offentlige sykehus var stengt som følge av borgerkrigen i landet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus