10.000 husstander uten strøm i Troms

Snø og vind preget været i Tromsø natt til onsdag. (Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix)
Snø og vind preget været i Tromsø natt til onsdag. (Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix)

Uværet i Nord-Norge førte natt til onsdag til at nærmere 10.000 husstander mistet strømmen i kommunene Tromsø, Karlsøy og Lyngen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nærmere 10.000 kunder har vært berørt av strømbrudd eller ustabil strømforsyning i natt. Fra 22.30-tiden har det vært flere store strømbrudd i Tromsø og Karlsøy, og et sted mellom 5.000 og 6.000 kunder i disse kommunene har vært uten strøm i opptil flere timer, opplyser kommunikasjonssjef Lena Glosemeyer Fangel i Troms Kraft.

Strømbruddet skyldes kombinasjon av vind og våt snø.

– Våt snø legger seg på og langs kraftlinjene og fører til jording, sier beredskapsleder Sture Hellesvik i Troms Kraft.

Kraftselskapet hadde natt til onsdag ekstra beredskap, og store deler av mannskapet arbeidet ut over natten.

– Været har vært det største hinderet mot at våre mannskap kan drive feilsøking og feilretting. Det har vært ganske stor lynaktivitet enkelte steder, hvilket innebærer en fare for at våre montører ikke kan drive feilretting. Sikkerheten til våre montører kommer foran alt, sier Hellesvik.

Les også: Kystvaktskip har skader etter grunnstøting

Full storm

Like før klokken 4 natt til onsdag var fortsatt rundt 500 kunder uten strøm. På grunn av været må disse vente til ut på morgenen onsdag.

Tirsdag førte full storm til hindringer for både fly-, skips- og veitrafikk. Kystvaktskipet Andenes gikk på grunn i Lenvik i Troms og måtte med 67 personer om bord eskorteres til Tromsø. Skipet ble påført skader, men ingen personer ble skadd.

Folk i Troms og Finnmark ble bedt om å holde seg innendørs, en oppfordring Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRN) natt til onsdag uttalte ikke var vanskelig å følge. Folk i nord har lært å holde seg innendørs når været blir for dårlig, opplyste HRN til NTB.

Les ogspå: – Du kan ringe 112 selv uten dekning

Sør-Norge neste

Det var ingen alvorlige ulykker eller andre hendelser relatert til uværet i Nord-Norge natt til onsdag. Tirsdag måtte imidlertid Tromsø lufthavn stenges på grunn av sterk vind og hurtigruteskipet Richard With fikk problemer før det kunne legge til kai. I Malangen ble en buss blåst av veien, og det samme skjedde i Lofoten. Om ikke det var nok, ble det tirsdag varslet om svært stor elgfare langs veiene.

Natt til onsdag måtte 15 skoleelever innlosjeres på en lokal kro på Ringvassøya i Troms fordi ferja var ute av drift på grunn av maskinskade. En reserveferje som skulle settes inn, ble kansellert på grunn av uværet, skriver Nordlys.

Mens uværet i Nord-Norge utover morgenen onsdag var ventet å minke, er det Sør-Norge som kan bli neste offer.

Natt til onsdag var det fortsatt mye vind i Finnmark og Troms, men ved middagstider var det ventet at været hadde forflyttet seg østover, samtidig som et nytt kraftig lavtrykk er på vei, skriver Dagbladet.

Bakgrunn: Kraftig storm på vei mot Nord-Norge - ber folk holde seg inne

Mulig ekstremvær

– Det ser heftig ut, og det er på tampen til ekstremvær, sier statsmeteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt.

Senere onsdag skal meteorologene vurdere om det nye uværet på vei skal betegnes som ekstremvær.

Uværet kan i Oslo-regionen bringe med seg sesongens første snøfall. Tradisjonen tro kan det føre til trafikkproblemer, i motsetning til det halvmeter store snøfallet i Tromsø tirsdag. Ingen nevneverdige problemer, var politiets dom.

– Det blir kjøligere, og kan bli en del snø i Oslo. Nedbøren kommer og det kan fort bli mellom fem og ti centimeter snø. Dette kan jo som kjent raskt skape litt trafikkproblemer, sier Wahl.

Også i Bergen kan det bli snøfall torsdag, mens Stavanger vil slippe unna med regn. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus