Guardian-ansatte risikerer terrorsiktelse

Alan Rusbridger, sjefredaktør i avisen The Guardian, på vei inn til en høring i det britiske parlamentet tirsdag. Foto: Reuters
Alan Rusbridger, sjefredaktør i avisen The Guardian, på vei inn til en høring i det britiske parlamentet tirsdag. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ansatte i avisen The Guardian kan bli etterforsket for brudd på terrorlovene i forbindelse med at avisen har publisert hemmelig informasjon lekket av varsleren Edward Snowden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britisk politi utreder nå mulighet for å åpne etterforskning etter at avisens sjefredaktør Alan Rusbridger var innkalt til en høring i Parlamentet tirsdag der han måtte forklare seg om hvorfor avisen valgte å publisere lekkasjene.

I forbindelse med høringen anklaget flere av de folkevalgte Rusbridger og The Guardian for å ha hjulpet terrorister ved å offentliggjøre topphemmelige dokumenter fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA og dens britiske motpart GCHQ og dele dem med andre medier.

Bakgrunn: MI6: Snowden-lekkasjer har skadet Storbritannia

Rusbridger avviste anklagene og sa at avisen så langt har publisert mindre enn 1 prosent av all informasjonen som den har fått fra Snowden.

– Vi har så langt publisert om lag 26 dokumenter av de 58.000 vi har sett. Så vi har gjort et svært nøye utvalg av hva vi har trykket, sa Rusbridger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke offentliggjort noen navn og vi har ikke mistet kontrollen over noen navn, sa han.

Se også: Tidslinje over Edward Snowden-lekkasjene

– Hvor er resten?

På spørsmål om hvor de øvrige 99 prosenten av de lekkede dokumentene var, svarte Rusbridger at «det er en pågående historie vi skriver».

Han la til at hans journalister jobber seg sakte og systematisk gjennom det enorme materialet.

– Vi vil ikke la oss true til taushet, men vi vil heller ikke være skjødesløse, sa han.

The Guardian er blant flere aviser som har trykket lekkasjer fra varsleren Edward Snowden om masseovervåkingen som NSA og dens britiske motpart GCHQ blant flere har foretatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – USA overvåket Norge mellom 1946 og 1968

Lekkasjene som er trykket i avisen det siste halvåret, har avdekket at USA og flere av landets allierte, deriblant Storbritannia, har overvåket trafikk på mobiltelefon, epost og sosiale medier i et omfang man tidligere ikke kunne forestille seg. Det er snakk om hundrevis av millioner av telefonsamtaler, datatrafikk og kommunikasjon på Facebook og andre sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Diplomatiske konsekvenser

Avsløringene har også fått diplomatiske konsekvenser og har vakt internasjonal debatt om borgerrettigheter. Sjefene for de britiske etterretningsorganisasjonen MI5, MI6 og GCHQ har sagt at lekkasjene setter liv i fare og at Storbritannias fiender «gnir seg i hendene av glede».

Snowden jobbet tidligere som IT-medarbeider i NSA, og har trolig lastet ned mellom 50.000 og 200.000 hemmeligstemplede dokumenter fra NSA og GCHQ.

Les også: Taus om Dagbladet har betalt for lekkede dokumenter

Han flyktet til Russland i sommer, og ble tidligere i høst innvilget ett års asyl i landet. Hjemlandet USA har tatt ut tiltale mot ham for spionasje og krever å få ham utlevert, men det nekter Russland å gjøre inntil videre.

Tilgjengelige

Rusbridger har imøtegått kritikken fra enkelte politikere og sikkerhetseksperter ved å si at det har blitt lagt mer vekt på Guardians beslutning om å publisere lekkasjene enn det faktum at de i utgangspunktet var så lett tilgjengelige.

– Vi har blitt fortalt at 850.000 mennesker har visst at om at en 29 år gammel mann på Hawaii som ikke engang var ansatt av den amerikanske staten, hadde tilgang til de hemmelige dokumentene, sa han.

Les også: Britene mente frakt av Snowden-data var terror