Høyre om kommunesammenslåing:– Nasjonalforsamlingen har ansvaret for nytt kommunekart

MER, IKKE MINDRE DEMOKRATI: Ingjerd Schou (Høyre) ønsker mer demokrati som følge av kommuneslåing, og syns svarene fra danske lokalpolitikere på hvordan det har gått der, er underlige. Foto: Høyre
MER, IKKE MINDRE DEMOKRATI: Ingjerd Schou (Høyre) ønsker mer demokrati som følge av kommuneslåing, og syns svarene fra danske lokalpolitikere på hvordan det har gått der, er underlige. Foto: Høyre
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres Ingjerd Schou er forundret over at danske kommunepolitikere mener lokaldemokratiet er svekket etter at danskene gjennomførte en kommunereform i 2007.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg er litt undrende til at det er standpunktet der.

Det sier Høyres kommunalpolitiske talskvinne på Stortinget, Ingjerd Schou fra Østfold, til ABC Nyheter, om spørreundersøkelsen som Berlingske Tidende har gjennomført blant danske kommunepolitikere.

Seks år etter at danskene innførte storkommuner, sier 60 prosent av kommunepolitikerne som svarte, at lokaldemokratiet er svekket etter Danmarks kommunesammenslåing i 2007.

Les også: - Kommunesammenslåing gir markeder for privatisering

– Vi vil ha demokratireform i kommunene

Høyre har programfestet å nedlegge fylkene og overføre oppgaver fra dem til kommunene, som skal bli færre og større.

Reformen dere vil gjennomføre, ligner veldig på det danskene har gjort. Blir du bekymret over resultatene fra undersøkelsen Berlingske Tidende har gjennomført blant kommunepolitikerne der?

– Sånn som jeg har forstått det, er det ikke blitt billigere, men tjenestene er blitt større og bedre. Man har redusert det byråkratiske nivået og kanalisert midlene til tjenester, svarer Schou og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For Høyre og Frp er ikke kommunestruktur i seg selv målet. Det viktige også for regjeringsplattformen er at vi skal gjennomgå oppgavene og gjennomføre en demokratireform.

Les også: Danske politikere mener storkommunene har svekket lokaldemokratiet

– Stortinget har ansvar for kommunekartet

Men Høyre legger vel opp til færre og større kommuner?

– Vi starter ikke der, men med fordeling av oppgavene. Vi vil ha mer tjenester, mindre byråkrati og mer demokrati.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre har snakket om tvungen kommunesammenslåing for å få til det?

– Vi har ikke konkludert. I regjeringsplattformen starter vi med oppgavereformer. Så vil disse oppgavene kunne gi færre kommuner. Prosessen vil vise det. Men vil vil bruke gulrøtter og ikke pisk. Da har vi større sjanse til å få kommunene til å gjennomføre dette av seg selv, sier Schou.

Les også: Har ikke ordførerne med seg på kommunesammenslåing

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du dermed si at Høyre ikke kommer til å slå sammen kommuner med tvang?

Høyre har vært tydelige på at der flere kommuner ønsker, men et mindretall ikke vil slå seg sammen, kan man ikke unnslå det ansvaret det er for en nasjonalforsamling å tegne et kommunekart, sier Ingjerd Schou.

Les også: – Storkommuner er bedre for demokratiet enn kommunalt samarbeid

Jan Tore Sanner ville ikke svare

I Stortingets spørretime 6. november unnlot kommunal- og moderniseringsminister trass gjentatte spørsmål fra Senterpartiets Heidi Greni å si om Høyre vil ty til tvang mot gjenstridige kommuner i professen for kommunesammenslåing.

– Jeg synes derfor det er å starte i gal ende, når man starter opp med å stille spørsmål om tvang. Jeg mener vi nå bør ha oppmerksomheten rettet mot å stille de viktige spørsmålene om hvordan vår fremtidige offentlige velferd skal sikres og videreutvikles for fremtiden. Hvilke utfordringer vi står overfor sett i lys av befolkningsutviklingen, er et spørsmål vi som politikere, både nasjonalt og lokalt, må ta ansvar for å drøfte og ha et forhold til, sa Sanner da.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Kommunesammenslåing gjør det lettere å legge ned skoler

Utfordring for ethvert demokrati

Hva sier du til at seks av ti kommunepolitikere i Danmark mener at sammenslåing av kommuner har innskrenket lokaldemokratiet?

– Jeg registerer at det er det de mener. Men jeg tenker at det vi ønsker, vil føre til mer demokrati. Men det er klart, det vil føre til færre politikere. Den enkelte kommunen bestemmer hvor mange politikere de skal ha, og hvor mange heltidsansatte, svarer Schou, som altså stiller seg undrende til de danske politikernes inntrykk.

Hva sier du til at nesten halvparten av danske kommunepolitikere mener at embetsmenn har fått for stor politisk innflytelse etter kommunesammenslåingen der?

– Det er ganske interessant. Det er en utfordring for ethvert demokrati, at du har politikere i tilstrekkelig frikjøpt tid som gjør det mulig å ta den politiske styringen over embetsverket, sier Schou.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lar kommunene bestemme proff-politikere

Bare halvparten av kommunestyrerepresentantene i den danske spørreundersøkelsen mener det er mulig å sette seg godt nok inn i sakene de skal behandle, ved siden av vanlig jobb.

Mener du og Høyre at kommunepolitikere i Norge i større grad bør bli frikjøpt og bli profesjonelle politikere?

– Det skal vi ikke beslutte sentralt. Jeg har sittet både i kommune- og fylkesting selv. Vi må gjennomgå oppgavene. Det er alltid en vanskelig balansegang mellom ansvar og arbeidsmengde.

Har du noe prinsipielt syn på om folkevalgte i kommunene bør være frikjøpt og profesjonelle?

– Det er grenser for hvor mye fritid du skal bruke. Jeg ser jo at i kommuner med bare én frikjøpt ordfører, kan det fort bli en diskusjon når det blir større kommuner. Men det skal ikke Stortinget avgjøre, slår Ingjerd Schou fast.