Meny

Solberg: – Lærerne må skjønne matematikk selv

Statsminister Erna Solberg kommenterte PISA-resultatene under et besøk i Brussel tirsdag. Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De dårlige norske prestasjonene i matematikk skyldes tiår med lite satsing på faget, mener statsminister Erna Solberg (H).

– Men det skyldes også at regjeringen de siste årene ikke har satset på det som er viktigst, nemlig etter- og videreutdanning av lærere, sier statsministeren til NTB.

Hun mener det største problemet er at matematikk er det faget hvor færrest lærere har fordypning – og viser til at Høyres løfte i valgkampen var etter- og videreutdanning i realfag.

Bakgrunn: Norske elever blir stadig dårligere i matte

I første- og andreklasse

– Skal du lære vekk matematikk, må du ha skjønt det selv. Å skape interesse og forståelse for matematikk starter i første- og andreklasse. Hvis du har en lærer som syntes dette var vanskelig selv, er det ganske vanskelig, sier Erna Solberg.

Høyre satt selv i regjering under deler av det fem år lange arbeidet som førte fram til innføringen av Kunnskapsløftet i 2006.

– Vi har systemet på plass med Kunnskapsløftet. Så er det neste trinnet etter- og videreutdanning av lærere. Det har vært Høyres svar i fire år hver gang noen har spurt hva som er utfordringene i skolen, sier Solberg.

Teknologinasjon

Hun kommenterte resultatene fra PISA-undersøkelsen under et besøk i Brussel tirsdag. I undersøkelsen kommer det fram at norske elevers prestasjoner i matematikk er blitt dårligere.

– Dette stemmer med den opplevelsen vi har hatt. Jeg ble kritisert fordi jeg sa at det var «mattekrise». Jens Stoltenberg mente det gikk så mye bedre i norsk skole. Nå viser det seg at det ikke går så mye bedre, slår Solberg fast.

– Vi skulle gått motsatt vei. Norge er en teknologinasjon, og basisen for det er høy realfagskompetanse. Det har vi ikke, sier statsministeren.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus