Meny

Romskrot ødela hjem i landsby

En forbløffet landsbyboer peker ut rakettfragmenter på låven. Alle foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rester fra oppskytningen av Kinas første månelandingsfartøy falt ned på bakken i en landsby mer enn tusen kilometer fra oppskytningsstedet.

Rakettrestene krasjlandet i to hus, melder Xiaoxiang Morning Post ifølge AFP.

Episoden skjedde omkring ni minutter etter oppskytning av Chang’e-3 tidlig mandag, i provinsen Hunan.

Området har vært truffet av romfartsskrot nærmere 20 ganger.

– Tre av bærebjelkene i taket har krasjet inn i huset vårt, og det er et stort hull i taket på låven, sier en lokal innbygger til avisen.

– Det kraftige smellet skremte vettet av meg, sier en annen.

Fotografier fra stedet viser en forbløffet landsbyboer som stirrer på den buede formen av det som later til å være nesen på en rakett.

Myndighetene har gitt innbyggerne 10.800 yuan (10.900 kroner) og 5200 yuan (5270 kroner) i erstatning, melder avisen. Ingen kom til skade.

En Lang marsj-3B bærerakett, Kinas kraftigste i sitt slag, tok av omkring 01.30 mandag fra oppskytningssenteret Xichang sørvest i Kina.

Les også: ISON-kometen kan ha overlevd møtet med Sola

Månelandingsfartøyet er del av Kinas ambisiøse romprogram, som har mål om å etablere en permanent romstasjon innen 2020 og til slutt sende et menneske til månen.

Men skrot fra Kinas flerfoldige rakettoppskytninger har ofte funnet veien til Suining-området, som har vært rammet av rakettdeler nærmere 20 ganger siden tidlig 90-tallet, melder Xiaoxiang Morning Post.

I mai i fjor krasjet rester av en rakett fra oppskytningssenteret Xichang inn i hjem og traff en høyspentledning i området, ifølge Shanghai Daily News.

I oktober 2011 landet en rakettdel som veide mer enn 250 kilo i en åker etter en annen rakettoppskytning, og andre vrakrester slo hull i et tak.


Les også: Slik så Mars ut for fire milliarder år siden

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus