Romskrot ødela hjem i landsby

En forbløffet landsbyboer peker ut rakettfragmenter på låven. Alle foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rester fra oppskytningen av Kinas første månelandingsfartøy falt ned på bakken i en landsby mer enn tusen kilometer fra oppskytningsstedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rakettrestene krasjlandet i to hus, melder Xiaoxiang Morning Post ifølge AFP.

Episoden skjedde omkring ni minutter etter oppskytning av Chang’e-3 tidlig mandag, i provinsen Hunan.

Området har vært truffet av romfartsskrot nærmere 20 ganger.

– Tre av bærebjelkene i taket har krasjet inn i huset vårt, og det er et stort hull i taket på låven, sier en lokal innbygger til avisen.

– Det kraftige smellet skremte vettet av meg, sier en annen.

Fotografier fra stedet viser en forbløffet landsbyboer som stirrer på den buede formen av det som later til å være nesen på en rakett.

Myndighetene har gitt innbyggerne 10.800 yuan (10.900 kroner) og 5200 yuan (5270 kroner) i erstatning, melder avisen. Ingen kom til skade.

En Lang marsj-3B bærerakett, Kinas kraftigste i sitt slag, tok av omkring 01.30 mandag fra oppskytningssenteret Xichang sørvest i Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: ISON-kometen kan ha overlevd møtet med Sola

Månelandingsfartøyet er del av Kinas ambisiøse romprogram, som har mål om å etablere en permanent romstasjon innen 2020 og til slutt sende et menneske til månen.

Men skrot fra Kinas flerfoldige rakettoppskytninger har ofte funnet veien til Suining-området, som har vært rammet av rakettdeler nærmere 20 ganger siden tidlig 90-tallet, melder Xiaoxiang Morning Post.

I mai i fjor krasjet rester av en rakett fra oppskytningssenteret Xichang inn i hjem og traff en høyspentledning i området, ifølge Shanghai Daily News.

I oktober 2011 landet en rakettdel som veide mer enn 250 kilo i en åker etter en annen rakettoppskytning, og andre vrakrester slo hull i et tak.


Les også: Slik så Mars ut for fire milliarder år siden