Ukrainas statsminister beklager politiets maktbruk

Ukrainas statsminister Mykola Azarov sier regjeringen beklager politiets maktbruk mot demonstrantene og oppfordrer de folkevalgte til å hindre en gjentakelse av oransjerevolusjonen i 2004.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi rekker våre hender ut til dere, støt vekk intrigemakerne, de som ønsker makt, og som forsøker å gjenta scenariet fra 2004, sa Azarov under debatten om et mistillitsforslag til hans regjering i nasjonalforsamlingen tirsdag.

Etter debatten ble det klart at opposisjonen ikke fikk nødvendig støtte til å gjennomføre en avstemning i nasjonalforsamlingen om regjeringen har tillit.

Snakket russisk

Azarov, som kommer fra Donetsk-regionen øst i landet, snakket som vanlig på russisk i parlamentet, noe som bidrar til å ytterligere forsterke opposisjonens sinne.

Titusenvis av mennesker har de siste dagene protestert mot regjeringen etter at den sa nei til å undertegne en samarbeidsavtale med EU.

Ifølge Reuters deltok rundt 350.000 EU-vennlige ukrainere søndag i det som omtales som den største massedemonstrasjonen i landet siden oransjerevolusjonen for ni år siden. Enkelte TV-stasjoner anslo at hele 700.000 deltok i demonstrasjonen.

Les også: Azarov: – Protestene ligner et kupp

Brutalt politi

Mange demonstranter ble banket opp av politiet, og flere ble også pågrepet.

Det var anklager om valgfusk etter at Viktor Janukovitsj ble utropt til vinner av presidentvalget i november 2004, som utløste den såkalte oransjerevolusjonen, der titusener av oransjekledde demonstrerte mot et prorussisk styre dominert av gamle kommunister.

Protestene førte til at Ukrainas høyesterett annullerte presidentvalget, og omvalget i januar 2005 ble vunnet av opposisjonens kandidat Viktor Jusjtsjenko.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus