Meny

Russisk ballettdanser kjent skyldig i syreangrep

GJERNINGSMANN: Danseren Pavel Dimitritsjenko under en høring i oktober. Han ble kjent skyldig tirsdag og risikerer nå ni års fengsel for angrepet mot Bolsjoj-ballettens kunstneriske leder. (Foto: Maksim Sjemetov/ Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske stjernedanseren Pavel Dimitritsjenko er kjent skyldig i å ha planlagt syreangrepet som har gjort Bolsjoj-ballettens kunstneriske leder nesten blind.

Dimitritsjenko (29) risikerer nå ni års fengsel for angrepet som skjedde i januar. Også to andre tiltalte er kjent skyldige – Jurij Zarutsjij for å ha utført syreangrepet og Andrej Libatov for å ha kjørt Zarutsjij til åstedet. De to risikerer henholdsvis ti og seks års fengsel.

Trioen har sittet varetektsfengslet siden mars og satt innesperret i et bur i den stappfulle rettssalen da dommen falt tirsdag. Rettssaken har pågått en måned, og har fått stor oppmerksomhet i russiske medier.

Ifølge domstolen er alle tre funnet skyldige i å ha påført offeret alvorlig fysisk skade med overlegg. Straffeutmålingen er ventet senere tirsdag.

Nesten blind

Bolsjoj-ballettens kunstneriske leder Sergej Filin (43) har siden januar gjennomgått en rekke operasjoner for å redde synet, men fortalte i retten at han ikke engang er i stand til å se sine barn.

Saken har avslørt bitre feider i det russiske ballettmiljøet, der det blant annet gikk rykter om at den kunstneriske lederen har favorisert enkelte ballerinaer som han skal ha hatt intime forhold med.

Avviser skyld

Dimitrisjenko har innrømmet at han ønsket at Filin skulle få seg en smekk, men han sier han ikke har noe å gjøre med syreangrepet. Han var frustrert fordi verken han eller kjæresten, ballerinaen Anzhelina Vorontsova, fikk rollene de mente de fortjente.

Zarutsjij har innrømmet at han kastet syre i ansiktet på Sergej Filin, men han avviser at det skjedde på bestilling fra Dimitritsjenko.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus